TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Consell general

Liberals avala la retirada del permís a la Universitat de les Valls

La formació veu correcta la decisió de l’executiu per “garantir la qualitat de l’ensenyament superior” al Principat

Liberals avala la retirada del permís a la Universitat de les VallsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari liberal va protagonitzar ahir la sorpresa de la sessió ordinària del Consell General en votar a favor del projecte de llei de revocació definitiva de la Universitat de les Valls. Dos mesos després que la formació qüestionés, a la mateixa cambra, la via emprada per l’executiu per evitar que el centre segueixi impartint estudis apel·lant a la violació del dret a la defensa pels seus responsables, i d’haver estat acusats de filtrar el projecte de llei en una demanda contra Govern, els set consellers generals liberals van ser partidaris del tancament definitiu.

El liberal Ferran Costa, que és també qui havia criticat al mateix Consell General el mecanisme emprat pel Govern, va atribuir el vot favorable per tal de “garantir la qualitat del sistema d’ensenyament superior a Andorra”. Segons Costa, malgrat reconèixer que l’afer “no agrada ni satisfà cap de nosaltres”, les explicacions realitzades pel ministre Èric Jover, en el si de la comissió d’Educació, van ser les que els van convèncer “i agraïm la predisposició del ministre”.

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) també hi va votar a favor, mentre que els tres consellers del Partit Socialdemòcrata (PS) van optar per abstenir-se apel·lant a “dubtes” i afegint que “no tenim la certesa que s’hagi fet tot l’acompanyament possible al projecte”, va manifestar Pere López. La decisió no va agradar a Jover, que va qualificar el posicionament de “frívol tacticisme polític”, i va assegurar que havia aportat tota la documentació possible. En aquest sentit, López va replicar-li que “perquè tinguem la documentació i la seva disposició no hem de votar a favor”.

Nou capítol Martí-López

El cap de Govern, Toni Martí, i el conseller López van viure una nova enganxada en l’examen de l’informe del Tribunal de Comptes de les liquidacions de les entitats i organismes públics. Martí va recriminar-li que qüestionés l’actuació del Govern davant les irregularitats detectades al SAAS. “No cal que em digui quines responsabilitats hem d’agafar”, va replicar-li, tot avançant que l’expedient informatiu a l’organisme segueix en curs i les seves conclusions seran enviades als grups parlamentaris. López va acusar l’executiu d’actuar “a reacció” i li va recordar que de l’informe es desprenen 316 recomanacions. “Cal millorar, però no doni la sensació al ciutadà que aquí no es fa res”, va recriminar-li.

L’informe es va aprovar per unanimitat i amb el compromís de l’executiu de posar remei a les irregularitats que es repeteixen any rere any. A més, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va anunciar que es treballarà per modificar la Llei de finances públiques per adaptar-la als estàndards europeus.

També va generar discrepàncies, en aquest cas entre la socialdemòcrata Rosa Gili, la consellera demòcrata Meritxell Mateu i la ministra Sílvia Calvó, el projecte de llei de tinença i protecció d’animals, després que Gili qüestionés que la venda sense declarar estigués més castigada que el maltractament. La norma, però, va ser aprovada.

Paral·lelament, també hi va haver diferències entre el liberal Carles Naudi i la demòcrata Patrícia Riberaygua per incloure en la composició del consell d’administració d’Andorra Turisme representants escollits pel Consell General i els comuns. Mentre Naudi defensava que dotaria de més qualitat la societat, Riberaygua deia que l’elecció “és potestat del Govern”. La moció, així, va quedar rebutjada.

ES MANTENEN LESE INSPECCIONS ALS MALALTS DE BAIXA

La moció de la consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, per modificar l’article del reglament de les prestacions d’incapacitat temporal de la seguretat social, que obliga els afiliats de baixa a quedar-se a casa durant uns horaris concrets, va ser rebutjada pels vots contraris dels 14 consellers demòcrates. Gili va argumentar que el mateix col·lectiu mèdic n’és contrari.

Des de Liberals, Judith Pallarés va qualificar el control “d’absurd i en molts casos contraproduent”; mentre que la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, remarcava que “no sabem si la mesura –va entrar en vigor ara fa un any– ha obtingut algun resultat, com una reducció dels dies de baixa”. El conseller demòcrata, Carles Jordana, va argumentar el rebuig que el metge sempre pot justificar que no sigui necessari el control.

tracking