TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Medi Ambient

Els restauradors i hotelers veuen bé que Govern multi els que no reciclin

Els restauradors i hotelers veuen bé que Govern multi els que no reciclin

Els restauradors i hotelers veuen bé que Govern multi els que no reciclinArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els restauradors i hotelers del país veuen amb bons ulls que se sancioni aquells establiments que no tinguin voluntat de reciclar. La mesura la va anunciar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, dilluns passat en la presentació del pla nacional de residus 2017-2020. L’objectiu final és incrementar les xifres de professionals que fan recollida selectiva. Actualment, segons dades governamentals, uns 200 dels 1.500 professionals del sector no reciclen.

La proposta ministerial d’aplicar la llei de l’any 2008 i imposar sancions als establiments que no reciclin s’ha acceptat per part del sector de la restauració. Segons l’articulat, “l’incompliment de l’obligació de lliurar els residus reciclables en els contenidors previstos a aquest efecte, o de lliurar-los a la recollida selectiva”, es considera una falta “lleu”, que es penalitza amb una multa d’entre 1.000 i 3.000 euros.

Carles Flinch, xef del restaurant Can Manel, opina que “qui més qui menys ja està reciclant” i troba “natural” que s’apliqui la llei després d’uns anys de carència. “Avui en dia qui no recicla és perquè no vol. Tenim mitjans i facilitats per fer-ho”, apunta. De tota manera, es mostra crític amb el fet que els establiments hagin de comprar als comuns els diferents contenidors per fer la recollida selectiva de paper-cartró, vidre i envasos. “No trobo bé que els haguem de pagar. A més, són cars. El petit em va costar prop de 200 euros i si es fa malbé o te’l trenquen n’has de pagar un altre.”

La seva visió la comparteix Pep Ramos, de l’Era d’en Jaume. “Tinc un restaurant que és una casa del segle XIX i els contenidors són molt grans i no m’hi caben”, assegura. “Primer separo a dins del restaurant en petits cubells i després ho llenço als generals que tinc a vint metres”, indica Ramos. A més, qüestiona com s’obriran els expedients sancionadors: “El Govern vol que comprem els contenidors. Com que jo no en tinc i el meu nom no sortirà al registre, em multaran?”, es pregunta Ramos.

HOTELS I COMERÇOS

Des del sector hoteler els pensaments van en la mateixa direcció. Manel Ara, director de l’hotel Hesperia i membre de la junta directiva de la Unió Hotelera d’Andorra, reflexiona que “no vol dir que qui no tingui contenidor no estigui reciclant i qui en tingui que ho fa. Les coses s’han de mesurar”, puntualitza. De tota manera, defensa l’administració i assegura que “el fet que algun comú no hagi abastit l’hoteler no és raó per la qual no es recicli”. Per Ara, s’ha de ser “proactiu i entendre que el que hem de protegir és el bé comú, que en el nostre cas és la natura”. Al seu parer, aquest és un aspecte fonamental per al futur del país, ja que “el medi ambient per a nosaltres és com el petroli per un país productor, i la manera que nosaltres tenim d’extreure’n rendiment és el turisme”.

Des de Medi Ambient es preveu que més endavant la mesura s’ampliï al comerç. Una de les parròquies amb menys índex de reciclatge en aquest sector és Andorra la Vella. El president de l’Associació de Comerciants del Centre Històric de la capital, Víctor Martín, també està a favor de les sancions: “S’ha de complir la llei”, tot i reconèixer que “per a determinats comerços no és fàcil” afrontar els costos dels contenidors.

tracking