Successos

Cau un grup criminal que vinculen a Andorra

L’organització d’origen rus, establerta a Espanya, enviaria diners en efectiu des del Principat

Cau un grup criminal que vinculen a AndorraGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guàrdia civil d’Espanya va desarticular ahir una xarxa criminal d’origen rus, però establerta en aquell país, que blanquejava capitals que provenien d’operacions il·lícites i criminals dutes a terme a Rússia. Les autoritats espanyoles van alertar que la trama podria haver operat des del Principat. “El benefici econòmic generat per l’organització arriba a Espanya mitjançant l’enviament de diners en efectiu des d’Andor­ra, així com mitjançant diferents transferències internacionals des de paradisos fiscals”, va detallar la fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada, que va ordenar ahir les detencions, en un comunicat.

La guàrdia civil no va confirmar que es fessin activitats des d’Andorra i va destacar al Diari que no en podia donar més detalls, perquè el cas està sota secret de sumari. En un comunicat, el cos va indicar que la xarxa desarticulada tenia connexions amb societats mercantils en paradisos fiscals i “amb testaferros coneguts en l’àmbit mundial per la seva relació amb els grans aparells de blanqueig de diners”.

Per la seva part, la policia andorrana va manifestar no tenir constància que l’operació duta terme a Espanya pugui tenir una vinculació amb el Principat.

El grup invertia el capital il·lícit a Espanya en negocis o operacions immobiliàries, segons la fiscalia antifrau.

El descobriment es va poder fer per la investigació del magistrat del jutjat d’instrucció número 3 de Reus (Tarragona), que es va cloure amb la detenció de vuit persones per part de la guàrdia civil, amb col·laboració de la Interpol. Els arrestats són de nacionalitat russa, ucraïnesa i espa­nyola, segons el comunicat del cos policial. A més, es van realitzar dinou registres, tretze en domicilis, quatre mercantils i dos en despatxos professionals de les províncies de Tarragona i Barcelona. També es va formalitzar un requeriment d’informació a una notaria de Cambrils. Les autoritats van immobilitzar 142 productes bancaris i van embargar 191 propietats immobiliàries ar­reu d’Espanya, però principalment a la província de Tarragona. Així mateix, es van intervenir telèfons mòbils, dispositius informàtics i diversa documentació. Aquesta xarxa hauria blanquejat un total de 62 milions d’euros els darrers anys.

tracking