Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
noves tecnologies

Andorra Telecom activa mesures excepcionals davant dels atacs de 'hackers' més importants mai patits

El director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal.

El director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal.

El director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal.

ANA
Actualitzada 29/06/2016 a les 18:13
    Redacció / Agncies
El director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha informat que les dues incidències patides en el servei d'Internet en tan sols 24 hores han estat causades per dos atacs de pirates informàtics d'una magnitud mai vista fins ara al país. Nadal ha assegurat que s'han pres mesures excepcionals mai activades fins a la data i que gràcies als acords internacionals que tenen, disposen dels "millors equips d'experts d'Europa" treballant per fer front a aquesta situació.

Tot i que la companyia no descarta que es pugui produir un nou atac, el director general ha destacat que sense les inversions en seguretat fetes fa 18 mesos, la situació s'hagués convertit en una "catàstrofe nacional". L'atac d'aquest dimecres al matí estava dirigit a tan sols dues adreces IP però ha doblat el tràfic nacional que hi ha habitualment al país. A conseqüència dels fets, entre 1.000 i 2.000 abonats han resultat afectats per la degradació del servei i han patit problemes de com a màxim una hora.

El director general d'Andorra Telecom ha comparegut aquesta tarda per donar explicacions davant dels dos talls en el servei d'Internet que s'han produït en tan sols 24 hores. Nadal ha informat que les incidències han estat produïdes per atacs de pirates informàtics provinents d'un miler de servidors de 20 països diferents i els ha qualificat "d'esdeveniments excepcionals". En aquest sentit, mentre que el tràfic d'internet és habitualment d'uns 6 o 7 Gb/s, l'atac de dimarts va tenir una magnitud de 3,2 Gb/s i el d'avui ha estat de 6,7, doblant així el tràfic nacional. Si bé no són atacs rècord a nivell europeu -en alguns casos s'han arribat a produir atacs de fins a 60 Gb/s-, ha assegurat que per les dimensions d'Andorra, aquestes magnituds "són enormes".

Els atacs, dirigits a dues IP diferents en cada ocasió, han bloquejat aquests servidors amb un gran nombre de peticions, i l'actuació per bloquejar aquest tràfic il·legítim ha estat la que ha provocat talls amb les connexions cap a fora del país. Jordi Nadal ha indicat que s'han activat per primera vegada mesures excepcionals, que es disposen gràcies a les inversions fetes fa 18 mesos. A més, s'han desplaçat al país tècnics experts estrangers gràcies als acords que tenen amb empreses de fora, de manera que el director ha assegurat que "tenim els millors equips d'Europa treballant per fer front a aquesta situació". En concret, el que s'intenta és identificar les adreces atacants i intentar que la resta de països també les continguin. Aquestes inversions en seguretat van suposar una despesa de 800.000 euros, mentre que disposar de la possibilitat d'activar els escuts especials contra atacs té un cost anual de 150.000 euros.

Les mesures especials es mantindran durant les properes setmanes ja que no es descarta que es puguin rebre nous atacs i fins i tot de magnitud més gran d'uns 'hackers' que Nadal ha qualificat de "terroristes". Jordi Nadal també ha indicat que estan treballant per saber d'on provenen els atacs i que s'ha alertat el cos de policia sobre els fets succeïts. Amb tot, creu que és molt improbable que es pugui arribar a saber l'origen. Sobre les possibles motivacions dels fets, el director de la parapública ha apuntat com a possibilitat que vulguin intentar danyar la imatge del país o pel simple fet de ser notícia.

Pel que fa a la incidència d'aquest matí, s'han detectat problemes durant 90 minuts però Nadal ha dit que no ha estat un tall sinó una degradació del servei. Així, pot haver afectat entre 1.000 i 2.000 abonats i cadascun d'ells ha patit els efectes dels atacs com a màxim durant una hora. Per aquest motiu, Andorra Telecom no preveu compensar econòmicament els afectats ni d'avui ni el d'ahir a la tarda.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477