Sanitat

Govern i comuns redistribuiran l'atenció primària i domiciliària

Es crea la comissió nacional de Benestar Social, que establirà els mecanismes de col·laboració

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i els comuns van crear ahir la comissió nacional de Ben­estar Social (Conbs), un òrgan de caràcter polític i tècnic que té com a objectiu “establir tots aquells mecanismes de col·laboració interadministrativa”, va detallar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot. L’abril del 2014 es va aprovar la Llei de serveis socials i sociosanitaris, i en el seu marc es va constituir ahir aquesta comissió amb dos grups de treball. El primer grup, que tindrà un caràcter més general, haurà de fer el seguiment dels treballs i dels acords de la Conbs i s’encarregarà de “la redistribució competencial en matèria d’atenció primària i domiciliària”. S’espera que aquest grup tingui els informes enllestits a final d’any, mentre que el segon grup, amb un caràcter més tècnic i específic, impulsarà l’atenció domiciliària a partir del 2017. “És un dels eixos que marca la llei, potenciar molt més l’atenció domiciliària i menys la residència assistida”, va indicar el ministre.

Competència del Govern

Fins ara, l’atenció domiciliària era competència dels comuns, però ara la gestionarà el Govern. Tot i així, un cop s’hagi establert com s’articularà aquest servei, es decidirà si la competència se la queda el Govern o la delega als comuns. També hi ha la possibilitat que les parròquies que ho sol·licitin, com podria ser el cas d’Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, la gestionin elles mateixes, mentre que les altres l’executiu. “La Llei de serveis socials diu que l’atenció domiciliària és competència del Govern, però el Govern pot decidir delegar aquesta gestió en els comuns”, va puntualitzar Espot, que hi va afegir que “totes les possibilitats estan obertes”.

El que sí que farà el Govern, va destacar el ministre, és fixar “uns criteris uniformes i equitatius” comuns que regiran en tot el país, com poden ser les tarifes. En aquest sentit, les persones amb menys recursos rebran una subvenció per accedir a aquest servei i les altres hauran de pagar una part. “Amb l’envelliment de la població, els recursos no són il·limitats i, per tant, els recursos dels quals disposem s’han de prioritzar a les persones que més ho necessiten”, va sentenciar.

Govern i comuns redistribuiran l'atenció primària i domiciliària

tracking