TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

residus

Medi Ambient començarà a sancionar els establiments de restauració que no reciclin

La ministra diu que caldrà incidir a Andorra la Vella especialment perquè el volum d'establiments és més elevat

El volum de residus augmenta un 16% durant el primer quadrimestre de l'anyFERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha manifestat la intenció de començar a sancionar aquells establiments de restauració que no compleixin amb l'obligació de reciclar el paper i cartró, vidres, envasos i olis, tal com marca un reglament aprovat el 2008. La ministra ha dit que fins ara s'ha optat per fer l'acompanyament d'aquests establiments i que s'hi tornarà a incidir, però que si es veu que no hi ha una voluntat clara de reciclar se sancionarà.Aquest és un dels eixos de treball que es volen marcar des del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat de cara a assolir els objectius de reciclatge fixats per al 2020, i que la ministra ha presentat al davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient.

Aquest treball, tal com ha comentat Calvó, s'haurà de fer de la mà dels comuns, ja que la implantació d'aquesta recollida entre aquests productors singulars és desigual en funció de la parròquia, segons les dades del 2013. Així, Calvó ha manifestat que caldrà incidir a Andorra la Vella, on el volum d'establiments és molt elevat, i, en aquest sentit, ha afegit que el nou equip comunal té la ferma voluntat de potenciar aquest aspecte. A la Massana, on hi va haver un problema "d'interpretació", ja que no es feia el porta a porta i també hi ha la voluntat de treballar en aquest sentit i a Canillo hi ha alguns productors singulars que "no volen col·laborar". De fet, segons les dades dels 1.500 establiments es calcula que uns 200 no reciclen.

També es vol treballar amb els comerços la prevenció i reciclatge i es farà un decret específic en el qual es fixaran uns objectius a assolir, ja que per exemple se'ls vol implicar en evitar el malbaratament alimentari i també en la reducció de la generació de plàstics o porexpan. De fet, en la recollida del paper i cartró s'ha comprovat una davallada del reciclatge en els darrers anys i, per tant, es fixarà una obligació.

Pel que fa a la voluntat de sancionar, el president de la comissió legislativa i conseller general de DA, Carles Jordana, ha exposat que sovint l'incivisme només es pot combatre amb sancions però ha incidit en la conscienciació, mentre que la consellera d'SDP, Sílvia Bonet, ha incidit en la necessitat que hi hagi un seguiment per garantir aquest compliment, mentre que el liberal Jordi Gallardo diu que només s'hauria de sancionar quan els establiments siguin reincidents. Pel que fa a la consellera del PS Rosa Gili s'ha mostrat especialment crítica amb el fet que des del Govern no se sigui més "ambiciós" pel que fa als objectius i ha indicat que per una qüestió de rendibilitat de la instal·lació segurament no es fa prou incidència en alguns residus ja que es prioritza la revalorització energètica, un cas que creu que pot haver passat pel que fa als establiments de restauració.

Calvó ha manifestat que si bé els objetius que estaven fixats no s'han assolit, encara tenen tres anys per fer-ho en funció als que els van marcar per al 2020. En aquest sentit ha manifestat que Andorra és "capdavantera" a nivell d'Europa si bé ha concidit que és evident que cal ser ambiciós i ha negat que en el cas del Centre de Tractament de Residus es busqui una rendibilitat econòmica ja que és una societat purament pública "amb voluntat de servei públic".

El Pla Nacional de Residus parlava del 50% del reciclatge de tots els residus que ja s'ha assolit, però el 2008 la Unió Europea va fixar uns altres objectius sobre domèstics i assimilables, i per això el 2012 es van revisar en base a aquests barems. En aquests paràmetres s'està en el 42% i l'objectiu per al 2020 és del 50%. I si els objectius es fixen només en les tres fraccions de paper i cartró, envasos i vidre, el 50% fixat ja està assolit, segons Calvó, que ha destacat aquests diferents barems des de la Unió Europea. I per aconseguir l'increment de les recollides selectives i també per treballar-ne d'altres s'ha fixat un treball en quatre eixos que passa per la prevenció, incidint en el malbaratament alimentari prop dels grans productors; la matèria orgànica, a través del compostatge i la reducció de la generació de paper i plàstics i porexpans, a través de la feina dels productors singulars. Pel que fa a la matèria orgànica, Calvó ha recordat que està en marxa una prova pilot i que no s'impulsarà fins que no hi hagi uns resultats clars, ja que es vol fer "de la millor manera possible".

El segon eix seria el treball prop dels productors singulars. El tercer es fixa en la reutilització i el reciclatge i en el qual es vol treballar sobre el tèxtil, especialment pel que fa a la reciclatge d'aquesta matèria. També es volen impulsar minideixalleries mòbils perquè s'arribi als diferents pobles. El quart eix de treball serà els residus associats a problemàtiques específiques, com els medicaments per veure si cal incrementar els punts de recollida, d'altres com vehicles, pneumàtics o els de la construcció i l'últim eix és la preparació del nou Pla Nacional de Residus.

tracking