Salut

La reforma limitarà el nombre de visites per una mateixa patologia

Els pacients tampoc podran fer-se lliurement proves similars pel mateix problema mèdic

La reforma limitarà el nombre de visites per una mateixa patologia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El model actual de salut permet a l’usuari poder-se visitar el nombre de vegades que vulgui per una mateixa patologia. Aquesta situació canviarà quan es presenti la reforma sanitària que estan desenvolupant el ministeri de Salut, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i la Caixa Andorrana de Seguretat Social. La voluntat és posar una limitació perquè no es produeixin abusos com els que es registren actualment quan un pacient pot fer múltiples vegades la despesa sanitària en diferents metges per la mateixa patologia.

La decisió de limitar aquesta opció està presa però encara falten els detalls de com s’implementarà. El més probable és que la reforma sanitària especifiqui que fins a dues visites a dos metges diferents podrà entrar dins dels actes reemborsats plenament per la CASS. Aquesta circumstància s’entén per l’opció que s’ha de deixar al pacient per demanar una segona opinió. A partir de la tercera l’acte mèdic passarà a tenir un tracte especial. S’ha d’acabar de decidir si finalment no es reemborsa res o només una part.

Proves

Aquesta limitació també quedarà fixada per a les proves mèdiques. Avui dia ja hi ha un control de la CASS sobre les proves mèdiques perquè bona part d’elles ja requereixen un consentiment de la seguretat social abans de fer-se. Aquesta línia, però, encara anirà més enllà perquè es vol evitar que es cometin abusos en les proves. La CASS ha detectat que hi ha certs tipus de proves i de tractaments que estan molt disparats respecte a la mitjana dels estàndards en els països veïns. Amb aquestes dades a la mà es volen prendre mesures per reduir la despesa en aquests camps.

L’objectiu polític passa perquè la reforma estigui enllestida, en la part inicial de desenvolupament de les propostes durant el mes vinent. Al llarg del juliol podria ser traslladada als grups parlamentaris de l’oposició vist que el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, voldria comptar amb el consens de les diferents forces abans de tirar endavant els canvis. El projecte que surti de les trobades entre ministeri, SAAS i CASS haurà de comptar, però, amb l’aval polític de Govern. Fonts properes al procés van indicar que Toni Martí personalment ha fet saber que vol un projecte de reforma real i efectiu perquè l’Estat no es pot permetre la despesa actual.

tracking