Tribunals

Corts denega extradir un home condemnat per no pagar la pensió

L’home va ser jutjat sense advocat i Corts creu que es vulnerarien els seus dret constitucionals

Corts denega extradir un home condemnat per no pagar la pensióXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior contra la decisió de Corts de denegar l’extradició al seu país d’origen d’un resident de nacionalitat francesa condemnat a quatre mesos de presó i a pagar 5.000 euros a l’exdona per no haver fet front a la pensió. Corts ha dit no a l’extradició ja que considera que d’haver-ho fet s’estaria vulnerant l’article 10.2 de la Constitució que garanteix el dret a la defensa i a l’assistència tècnica d’un lletrat, a un judici de durada raonable, a la presumpció d’innocència, a ésser informat de l’acusació, a no confessar-se culpable, a no declarar en contra d’ell mateix i, en els processos penals, al recurs.

Concretament, l’home va ser jutjat a França en rebel·lia i sense l’assistència tècnica d’un lletrat per la sala civil que el va condemnar a pagar els 5.000 euros per les pensions no satisfetes. Com que desconeixia la resolució i no havia fet front a la sentència, la sala penal va ampliar la condemna i a més de la multa va ordenar que el processat ingressés quatre mesos a la presó. Segons l’advocat de l’home, que resideix des del 1999 al Principat, s’haurien vulnerat els seus drets a la jurisdicció, a la defensa i a la possibilitat de presentar un recurs. És per això que es va felicitar per la decisió de Corts de denegar l’extradició i es va oposar al recurs de la fiscalia.

El ministeri públic ho veu de manera molt diferent i considera que l’extradició no vulneraria cap dret constitucional, ja que, va assegurar, va ser degudament citat pel fiscal francès a la vista oral ja que es va notificar per via del consolat de França a Andorra. També, va assenyalar, es va notificar degudament la sentència penal i si no es va presentar recurs va ser perquè el processat no va voler. La fiscalia va recordar que va ser condemnat per abandó familiar i el no pagament de la pensió, uns fets també castigats pel codi penal andorrà.

tracking