Reportatge

Els Minyons de Terrassa pugen el nivell casteller

Una mala caiguda la setmana passada va fer renunciar els Minyons de Terrassa als castells de 9. Els catalans no van decebre i en van fer tres de 8.

Els Minyons de Terrassa pugen el nivell castellerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorrans, catalans i nord-catalans. Tres colles castelleres de tres països diferents però unides per una mateixa llengua i una mateixa passió: aixecar castells i com més alts i complicats siguin, millor. Ahir es van reunir a la plaça Major d’Ordino els Castellers d’Andorra, els Minyons de Terrassa i els Pallagos del Conflent per celebrar la segona Diada Castellera dels Pirineus. Finalment no es va poder fer realitat una de les grans fites de la diada: convertir, de la mà dels Minyons de Terrassa, en plaça de nou la Major d’Ordino. Els egarencs van patir la setmana passada una caiguda quan descarregaven un 4 de 9 amb folre a Barcelona i, segons va explicar el cap de colla, Albert Pérez, algunes baixes i el fet de no comptar amb prou gent a la plaça van aconsellar fer una actuació més lleugera. Lleugera per als catalans, però no per a la plaça Major que va poder ser testimoni de com els Minyons carregaven i descarregaven tres castells de vuit. Un 2 de 8 amb folre, un 3 de 8 i un 4 de 8 van fer els egarencs, mentre que la segona colla convidada, els Pagallos del Conflent, carregava i descarregava el 4 de 7, el 3 de 6 amb agulla i el 5 de 7.

Gairebé 700 persones, entre castellers i públic, es van aplegar a la plaça Major d’Ordino malgrat el fred. La pluja pràcticament no va aparèixer, el que va permetre no deslluir una diada que en cas de mal temps estava previst traslladar al Centre de Tecnificació. I quant a l’actuació de la colla local, potser, segons el seu cap, Juli Peña, no va ser la millor de la seva curta història, però sí molt brillant. Van carregar i descarregar el 3 de 6 aixecat per sota, el 2 de 6 i el 4 de 6. “Les sensacions que tinc són molt bones. La salut de la colla està molt bé, però cal continuar treballant per poder arribar a fer castells de set”, va indicar Peña. La colla andorrana té la vista posada a aconseguir un local propi amb “l’objectiu de millorar tècnicament” i ja prepara la propera actuació. Serà de nou a Ordino, el 9 de juliol, en els actes previs a l’arribada de l’etapa del Tour de França que el dia després acabarà a Arcalís. Al cap de colla se’l veia feliç. “Ha sortit el sol i s’han aliat tots els elements per poder fer una diada molt important”, va explicar a peu de plaça.

Com és habitual en les diades castelleres, les colles participants van acabar l’actuació aixecant totes juntes diversos pilars. Els andorrans i els nord-catalans van fer pilars de 4, mentre que els catalans van oferir un vano de 5, és a dir, una estructura composta de tres pilars: un de 5 que queda flanquejat a banda i banda per sengles pilars de 4. I com a punt final a la festa, els Castellers d’Andorra van aixecar un pilar de 4 que va caminar uns deu metres fins al balcó de la casa comuna perquè l’enxaneta fos alçada agafada a una faixa fins a deixar-la sana i estàlvia al costat dels cònsols d’Ordino.

Josep Àngel Mortés i Gemma Riba van ser testimonis d’una actuació castellera que va ajuntar les camises color bordeus dels andor­rans, les malves dels egarencs i les vermelles dels nord-catalans. Els Minyons no venien des del 2011 al Principat, mentre que per als Pallagos ahir era el primer cop. Acabada l’actuació va arribar el torn de compartir l’experiència al voltant d’unes cerveses. No per a la canalla.

Els Minyons de Terrassa pugen el nivell casteller

tracking