Trobada empresarial

Camdessus alaba la reforma econòmica i fiscal del Principat

L’exdirector gerent de l’FMI alaba les reformes econòmiques i fiscals fetes i la renúncia a “un immobilisme i proteccionisme letals”

Camdessus alaba la reforma econòmica i fiscal del PrincipatSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Michel Camdessus, exdirector gerent dels Fons Monetari Internacional (FMI) i autor l’any 2005 d’un informe en què aconsellava a Andorra obrir l’economia i fer les reformes fiscals necessàries per posar fi a l’etiqueta de paradís fiscal, va qualificar ahir d’“ex­cel·lent” la feina que ha dut el Principat a renunciar a “un immobilisme i proteccionisme letals”. Ho va fer a la Seu d’Urgell, després de la ponència que va realitzar en el marc de la darrera jornada de la Trobada Empresarial del Pirineu, en un acte que va presidir el cap de Govern, Toni Martí. Camdessus va recordar que el 2005 Andorra es trobava en una cruïlla: mantenir-se en el sistema d’excepcions que feia del país “un paradís fiscal de mala fama” o prendre el risc de fer canvis. “No hi ha cap dubte que era una decisió difícil de prendre, però es va optar per la bona. I d’aquesta decisió Andorra se’n beneficiarà molt de temps”, va dir.

Camdessus hi va afegir que el futur del Principat passa “per continuar adoptant les regles de l’OCDE i per seguir apostant per la transparència bancària, per una millor supervisió, per tenir un règim fiscal comparable i compatible amb les regles europees i per tancar un tractat d’associació amb la Unió Europea”.

El cap de Govern, per la seva banda, va elogiar l’informe realitzat en el seu dia per Camdessus, i va recordar com advertia que Andorra havia de superar el proteccionisme i l’excepcionalitat per continuar sent pròspera. “El camí de l’obertura, l’homologació i l’exemplaritat era l’únic que permetria a Andorra explotar tot el seu potencial”, va indicar Martí, que hi va afegir que “la certesa de la no decisió, de l’immobilisme i de voler fer tornar un passat que no tornarà és una certesa letal. Perquè la pitjor decisió de totes és no prendre cap decisió”.

Cam a la unitat per la UE

El cap de Govern, malgrat que ha estat l’executiu taronja qui ha dut a terme les reformes, va repartir el mèrit perquè el que s’ha fet és fruit de “la continuïtat de les coses bones d’anteriors governs”. Martí va recordar la unitat amb què es van fer aquestes reformes i la va tornar a demanar per tancar “el repte” de l’acord d’associació amb la Unió Europea. “Sóc dels que pensen que fora d’Europa, com volen alguns, fa molt de fred”, va assenyalar. En el seu discurs Martí va fer un repàs a les reformes realitzades des del 2011 i va defensar l’actuació “exemplar d’Andorra” al cas BPA.

La jornada la va inaugurar a primera hora del matí el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la va tancar el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, que es va reunir amb el seu homòleg andorrà, Gilbert Saboya. A la trobada van parlar de l’acord d’associació i dels refugiats.

DE CENT CAPPONS A 12 MILIONS D'EUROS

’estar a punt de menjar-te, literalment, 80 dels 100 capons que havies comprat per fer negoci a ser propietari d’una empresa que mou 12 milions d’euros l’any. Aquesta va ser una de les cinc històries d’èxit que cinc empresaris van explicar en una de les conferències de la jornada final de la Trobada del Pirineu. És el cas d’Alfonso Jiménez, fundador i president de Cascajares, que quan estava a punt d’haver d’eliminar vuitanta pollastres va tenir la idea genial de confitar-los i enllaunar-los.

A partir d’aquí, l’empresa va iniciar un camí més o menys brillant que va tenir el seu punt culminant quan els seus capons van ser escollits com a plat de la boda dels prínceps d’Astúries. “Me’n van demanar 600, però jo en vaig comprar 800 per si en necessitaven més. Vaig estar nits vigilant a la porta de la granja perquè no tenia diners per a un guàrdia de seguretat”, explicava rient. Finalment, li van sobrar 200 aus que va repartir entre periodistes. Vist l’èxit va decidir vendre el capó fet i no a restaurants, sinó a particulars. Ara, 66.000 famílies espanyoles mengen els seus pollastres el dia de Nadal i milers, aterrat fa poc als Estats Units, celebren el dia d’Acció de Gràcies amb galls dindi Cascajares. “La sort sempre ha estat al meu costat, però sempre m’ha agafat treballant”, va sentenciar.

Va ser la de l’empresari una de les conferències més concorregudes. També van intervenir Cristóbal Colón, fundador de la Fageda; Miguel Torres, fundador de Bodegas Torres; Maria Cura, de Llorente & Cuenca, i José Luis López, de CLH.

tracking