Reportatge

Una fiscal inconformista

Corts va condemnar a tres anys de presó ferma per tràfic de cocaïna una parella i va absoldre una tercera persona, a qui s’acusava de ser el proveïdor de la droga que venien en locals d’esbarjo. El ministeri vol cinc anys de presó per a la parella i sis per a l’absolt.

Una fiscal inconformistaSFP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’operació Ibiza, en la qual es va detenir tres persones l’octubre del 2014 després de ser enxampades prop del col·legi Sant Ermengol amb 168 grams de cocaïna, es va tancar amb dues sentències de presó i una d’absolució dictades pel Tribunal de Corts. El ministeri públic considera que els delictes que es van descobrir arran d’una operació en què segons la policia es va fer un dels segrestos d’aquest tipus de droga més important d’Andorra, mereixen molta més pena. Els condemnats en primera instància van ser una dona andorrana de 29 anys que està empresonada des del 14 d’octubre del 2014 i qui era la seva parella en el moment dels fets, un resident portuguès de 37 anys, en llibertat mentre la sentència no sigui ferma. Corts va dictar una pena de quatre anys de presó, tres de ferms, i una multa de 20.000 euros per a cadascun. A més, per al jove una pena complementària de 15 anys d’expulsió del Principat.

El Tribunal Superior va revisar ahir el cas arran del recurs de la fiscalia, en què demana que els anys de presó per a la parella siguin cinc de ferms i la multa de 40.000 euros per persona. Condemnats per possessió i tràfic de cocaïna en gran quantitat i per venda d’aquest estupefaent en local d’esbarjo, el ministeri públic considera que per la gravetat dels fets els dos joves han d’estar molt més temps a la presó. Tots dos van ser detinguts dins del seu vehicle durant un control rutinari a la porta de l’escola. Els agents van trobar la cocaïna en una bossa de plàstic que estava dins la bossa de mà de la jove. Ella, que portava quatre grams més al moneder per a consum propi, sempre ha defensat que desconeixia què hi havia dins la bossa que li havia proporcionat a la plaça Guillemó el tercer processat. Respecte d’aquest, el ministeri públic el considera el proveïdor de la droga que la parella venia i va demanar al Superior que revoqui la sentència en primera instància i que el condemni a sis anys de presó i a 40.000 euros de multa.

Recursos de les defenses

Totes les defenses també van presentar recurs. La de la jove, que es conforma amb la pena dictada per Corts, amb l’objectiu que el Superior desestimi la demanda de més anys de presó de la fiscalia. La de l’ara exparella de la noia ho va fer per partida doble. Per una banda, s’oposa a les pretensions del ministeri públic i, per l’altra, vol que es revoqui la pena de presó dictada per Corts. Considera que no s’ha provat que el seu client es dediqués a traficar i que se l’ha condemnat només pel testimoni de la jove, per unes converses a Facebook i per estar amb ella el dia de la detenció. En va demanar la lliure absolució.

L’advocat del tercer processat, un resident portuguès de 38 anys, també es va mostrar contrari al recurs de la fiscalia i va demanar que es mantingui l’absolució. Considera, com indica Corts en la sentència, que no hi ha cap prova contra ell.

tracking