Finances

La regularització de comptes per sota d'un milió, fins al 2018

El Govern no informarà automàticament dels saldos inferiors a aquesta xifra dels titulars no residents fins al juny del 2019

Creat:

Actualitzat:

Els titulars no residents de comptes existents abans de l’entrada en vigor de la llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, l’1 gener del 2017, que tinguin dipòsits inferiors al milió de dòlars tindran un any més per regularitzar, si s’escau, aquest capital. La llei assenyala que en la majoria de casos l’executiu iniciarà l’intercanvi fiscal el 2018, amb la informació de l’any anterior. Aquest serà el cas dels comptes preexistents amb dipòsits superiors al milió de dòlars. Per als inferiors, l’executiu començarà a informar el 2019 amb les dades de l’any anterior. Una situació que serà similar respecte als comptes preexistents dels quals siguin titulars persones jurídiques. Tindran la mateixa pròr­roga els comptes amb saldos superiors als 250.000 dòlars.

Ho va explicar ahir el portaveu del Govern, Jordi Cinca, que va informar en la roda de premsa posterior al consell de ministres de l’entrada a tràmit al Consell General del Conveni del Consell d’Europa i de l’OCDE relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal i del projecte de llei d’intercanvi automàtic d'informació fiscal.

Tipologia de comptes exempts

Un projecte de llei que preveu que no seran objecte d’intercanvi d’informació fiscal comptes vinculats a contractes d’assegurances, ni plans de pensions, ni altres instruments de previsió social, sempre que les aportacions anuals no excedeixin els 50.000 dòlars i l’aportació màxima al compte al llarg de la vida del titular no superi el milió de dòlars.

Quan els comptes estiguin vinculats a contractes d’assegurança o a qualsevol altra modalitat que instrumenti productes d’estalvi per a fins diferents a la jubilació, estaran exempts els titulars que estiguin en situació d’atur o d’agreujament significatiu i perdurable en el temps de l’economia familiar per causa aliena a la voluntat del prenedor o en situació d’accident, invalidesa o malaltia. També ho estaran els comptes vinculats a sufragar la formació educativa del titular o els seus familiars o a l’adquisició d’un habitatge. Les aportacions anuals a tots aquests comptes no podran superar els 50.000 dòlars.

També estaran exclosos de ser comunicats els comptes inactius amb un saldo inferior al miler de dòlars i els comptes corrents vinculats a la titularitat o ús d’un habitatge situat al Principat, quan el saldo mitjà anual no superi els 10.000 dòlars i s’utilitzi per a la domiciliació de rebuts de consum o altres pagaments. Per últim, dels comptes de custòdia en què es dipositin exclusivament títols de deute públic emesos pel Govern o altres institucions públiques amb un saldo mitjà anual que no superi els 50.000 dòlars tampoc s’informarà.

Reserves d’andorra al conveni

Respecte al conveni, que preveu l’intercanvi d’informació a demanda, l’automàtica i l’espontània, el Govern ha establert cinc reserves. “Les mateixes que han fet Luxemburg, Àustria, Suïssa i San Marino”, va indicar Cinca. Per exemple, Andorra només trametrà informació acotada als impostos que són vigents al país, és a dir, el de societats, l’IRPF, el d’activitats econòmiques, el de la renda dels no residents, el de plusvàlues i el del patrimoni. Tampoc permetrà que la informació pugui ser utilitzada per investigar delictes penals de més de tres anys d’antiguitat respecte a l’entrada en vigor del conveni.

Les altres tres reserves determinen que no hi haurà assistència recaptatòria, tampoc assistència administrativa amb relació a les notificacions d’altres administracions i tampoc assistència recaptatòria per deutes i crèdits tributaris anteriors a la data d’entrada en vigor del conveni.

S’informarà les persones sobre les quals es demani informació i no es permetrà que participin estrangers en les inspeccions.

La regularització de comptes per sota d'un milió, fins al 2018

tracking