Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Sanitat

El SAAS proposa que els metges liberals no treballin a l'hospital

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària aposta perquè un dels pilars de la reforma sanitària passi perquè tots els metges que atenguin a l’hospital siguin assalariats
La direcció del SAAS proposa que a l'hospital només treballin metges assalariats.

El SAAS vol que a l'hospital no treballin metges liberals

La direcció del SAAS proposa que a l'hospital només treballin metges assalariats.

ARXIU
Actualitzada 15/06/2016 a les 17:50
Una de les propostes més trencadores que ha fet el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, per a la reforma sanitària és l’eliminació de la possibilitat que tenen els metges liberals de treballar a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. L’anàlisi de costos hauria mostrat que el centre podria funcionar només amb treballadors assalariats i que aquest nou escenari reduiria la despesa i, en derivació, el dèficit sanitari. La proposta ja es troba a la taula del Govern, que haurà d’analitzar si l’accepta. Segons fonts properes al cas, es tracta d’un tema tan delicat i de conseqüències tan imprevisibles que la decisió haurà de ser presa per Toni Martí.
Dins del projecte de reforma sanitària, Josep Maria Piqué, segons diverses fonts properes al cas, ha arribat a la conclusió que l’hospital té possibilitats de reduir el volum de despesa i no entén com el sistema andorrà permet que els professionals liberals treballin al centre públic utilitzant el material i les instal·lacions sense pagar ni un euro. Segons les mateixes fonts, aquesta situació comporta un benefici net per als metges, ja que no se’ls està imputant cap de les despeses derivades del funcionament. Tan sols amb l’acreditació corresponent per treballar a l’hospital només han de fer acte de presència, fer l’acte mèdic i facturar després a la CASS. La proposta, segons altres informacions, ha estat tractada (i en principi consensuada) amb representants del ministeri de Salut i de la Seguretat Social. En l’àmbit tècnic s’estaria a favor des de les tres bandes i ara la pilota queda a la teulada de l’executiu (més enllà del ministeri concernit).

Anunci d’Álvarez Marfany
La decisió política s’ha de conèixer aviat, tenint en compte que les exigències que el mateix Govern ha plantejat passen perquè el disseny de la reforma es faci públic aviat. Fins i tot el ministre Carles Álvarez Marfany podria avançar alguns aspectes importants durant la compareixença parlamentària de demà, on haurà de respondre a una pregunta amb relació a una de les propostes que hi ha sobre la taula: un reglament que limiti la convenció de professionals liberals a la Seguretat Social. Aprofitant la pregunta podria fer públiques altres de les propostes que ja estan damunt la taula després de la reunions a tres bandes amb la Seguretat Social i el SAAS.
Altres fonts properes a l’executiu van comentar que es tracta d’un tema molt delicat perquè el lobby sanitari és molt potent i en aquest cas és molt possible que la reacció del col·lectiu mèdic sigui unànime en contra de la mesura. Les mateixes fonts fins i tot van apuntar que hi ha familiars directes de membres del Govern que acabarien sent perjudicats directament per una mesura d’aquest abast.

PART DELS PROFESSIONALS LIBERALS ESTÀ 'EN PEU DE GUERRA' CONTRA LA PROPOSTA
Les filtracions respecte que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ha proposat que només els metges assalariats treballin a l’hospital ha provocat que una part dels facultatius assabentats estiguin en peu de guerra, segons l’expressió utilitzada per diverses fonts consultades. El col·lectiu entén que hi ha tota una sèrie d’especialitats que només poden treballar a l’hospital i que d’entrada ja quedarien fora de la professió liberal. I hi ha situacions concretes com la dels anestesistes i els ginecòlegs, que no es veu com podrien quedar solucionades si es pren una mesura d’aquestes característiques. Les fonts consultades confien que Toni Martí aturi finalment el projecte i que s’analitzin altres vies per a la reforma. Destaquen que acceptar aquest tipus de canvis no afecta només un punt concret, sinó que comporta la modificació de tot el model sanitari. Les mateixes fonts comenten que el primer és establir polítiques de control de la despesa i definir quins són els serveis i prestacions que ha de fer l’hospital i quins són els que la Seguretat Social ha de cobrir. A efectes pràctics creuen que deixar-los fora de l’hospital és el primer pas per enviar-los a la medicina privada.
Etiquetes
  • #16 maria
    (30/06/16 10:15)

    El Senyor Piqué, que marxi a casa seva i deixi els metges del principat tranquils. Això es una revenja per la marxa dels metges de consultes externes. La sanitat la paguen tots i no pot fer la reforma, de moment la seva dona sense edicte ja esta de directora al servei de Psiquiatria, pagan al antic director sense funcions el mateix sou d'abans. Que retalli el sou de la seva dona.

    Respondre
  • #15 jo
    (16/06/16 10:25)

    Esta clar que el sistema actual es poc viable i massa car per sostenirlo i tard o d'hora caura per el seu propi pes. Ja es hora de reciclar-nos. A mes aixo no vol dir una disminucio de la qualitat, mes aviat tot lo contrari.

    Respondre
  • #14 Ja
    (15/06/16 23:10)

    Alguns assalariats podrien cobrar una mica mes que a Catalunya pel fet de no pagar impostos, cosa que ja no passarà mes a partir de l 1 de gener. La fuita de metges assalariats es preveu massiva aquest any. 

    Respondre
  • #13 De bona font
    (15/06/16 20:23)

    Peret, demanes que se'ls pagui be, d'acord. Però tens idea del que cobren els metges de l'hospital entre sou, guardies, nits etc...Estic d'acord que han de cobrar be per que tenen molta responsabilitat i uns horaris que no els permeten estar cada dia amb la família, però els metges del nostre hospital cobren el que un metge de Barcelona (no especialista), no hauria imaginat mai!

    Respondre
  • #12 obre els ulls
    (15/06/16 19:23)

    Aquesta no es la questió, aquest mesura és absurda, el que cal és remodelar el sistema de pagament per acte, que es per si inflacionista i anacrònic, cal passar a un model basat en la complexitat de les intervencions, afavorir la medicina menys invasiva pel pacient i més cost efectiva: GRD's, ja es va implantar i publicar al BOPA l'any 2009 però algú es va preocupar prou que no tirés endavant...

    Respondre
  • #11 Berenar de negres
    (15/06/16 15:41)

    https://www.youtube.com/watch?v=zK1GWbfioa4

    Respondre
  • #10 marklin2
    (15/06/16 15:04)

    Perque no deixem trevallar ? despres ya ho comentarem .

    Respondre
  • #9 Juramento hipocratico
    (15/06/16 14:39)

    Todo se mira desde un punto de vista económico,la sanidad se ha convertido en 50 años en un suculento negocio para unos pocos elegidos,donde el principal perjudicado he interesado, el enfermo,pasa a un segundo plano.El bienestar del enfermo no importa? Que clase de sanidad se pretende montar? Una privatizada gestionada  por la banca? Y que será de los enfermos crónicos?  Los mandaremos con Dios? Que tal una sanidad ética donde lo más importante sea el desfavorecido,quizá  podríamos ser cualquiera de nosotros mañana.

    Respondre
  • #8 Fany
    (15/06/16 12:39)

    Lectura recomanada per a tots va dir..
    El malalt ha estat i sobretot és motiu de negoci. Sinó informa't del que mouen les farmacèutiques i demés estructures mèdiques arreu del mon, això tant per part dels que en viuen directament com dels que en viuen indirectament. Si deixessin d'existir segur que la economia mundial es capgiraria!!!

    Respondre
  • #7 Palpentes
    (15/06/16 11:14)

    A aquest senyor Piqué li dono tres mesos com a molt! Els liberals controlen absolutament totes les estructures de poder a nivell de organització medica. I es evident que no es deixaran trepitjar per " un de fora" 

    Respondre
Veure’n més
16
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477