El comú no pot pagar el GAdA per un tema jurídic

Conxita Marsol afirma que no pot complir el compromís polític d’abonar el complement perquè el comú anterior va aprovar l’execució de la sentència

El comú no pot pagar el GAdA per un tema jurídicXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La corporació que encapçala Conxita Marsol es va comprometre amb el personal del comú d’Andorra la Vella a complir la sentència del Tribunal Superior i abonar la part de la valoració de la gestió de l’acompliment (GAdA) que se’ls havia rebaixat de manera global en un 10%. De moment, però, la promesa no es pot complir. La cònsol major remarca que la qüestió s’ha convertit en un tema complicat “perquè ens trobem amb una limitació legal i jurídica per pagar el GAdA perquè hem comprovat que l’anterior corporació el novembre o desembre passat va executar la sentència”, segons va quedar reflectit en un acord de la junta de govern que indica que s’ha trobat ara i que especifica que s’executa la sentència del Superior que donava la raó als empleats.

La materialització del veredicte es va fer “en una carta individualitzada a cada persona que treballa al comú i que estava afectada pel GAdA, es va aplicar la reducció de la valoració individualment a la carta i se’ls va enviar amb la nòmina de novembre o desembre de l’any passat”, exposa la cònsol en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio. I hi afegeix que segons la corporació de Jordi Minguillón d’aquesta manera es complia el que deia la sentència, “perquè segons ells no han de pagar”. Per recordar que la resolució judicial “no diu que s’ha de pagar, diu que s’ha d’aplicar l’article de la llei i el que diu és que la reducció del GAdA s’ha d’aplicar individualment o per sectors, no al col·lectiu, i el comú anterior ho va fer així”, i en enviar la carta donava el tema per resolt perquè “aleshores ho va fer individualment comunicant a cadascú el que li corresponia i que li rebaixava un 10% individualment”.

Intervenció no ho autoritza

D’aquesta manera, però, els treballadors continuen sense percebre els 800.000 euros que reclamaven a la causa judicial. I Marsol insisteix que voldria posar remei a aquesta situació “perquè tenim el compromís polític de pagar, però està executat, hi ha un acord de junta de govern i segurament va passar per la sessió del consell de comú perquè totes les actes es passen”, i subratlla que això impedeix que tot i que ella signés que s’ha de fer el pagament per la rebaixa de la valoració que es va fer durant el mandat de Rosa Ferrer és impossible que es concreti. “Ni intervenció m’ho autoritzarà perquè farà un informe i dirà que ja està fet perquè hi ha un acord de la junta de govern i no podem anar contra un acte del comú encara que sigui una corporació anterior perquè som el comú”, argumenta la cònsol.

Conxita Marsol destaca que aquesta situació se li ha comunitat al Sindicat del personal del comú (Sitca), que els ha alertat que al final del mandat de Minguillón va entrar una carta on manifestava la disconformitat de bona part dels empleats amb aquella execució, un document que han pogut verificar que existeix. I reitera que l’administració de la capital està analitzant què podem fer, “però no podem anar al dar­rere ara i executar una cosa que ja està executada, i ara legalment i tècnicament tenim un conflicte”, i augura que per resoldre els dubtes haurà de tornar a intervenir la justícia. “Penso que finalment serà el batlle qui haurà de dir si l’execució està feta o no i si és correcta o no és correcta”, apunta.

La decisió de tornar a tribunals correspon al Sitca, que segons la cònsol de la capital “ha fet una reunió, n’ha parlat, i ells entenen la situació i s’estan assessorant i pot ser que vagin a la Batllia perquè entenen que no està executat”. I hi afegeix que aquesta fórmula és la que prefereix. “A mi ja em va bé que vingui un batlle i em digui què s’ha de fer perquè una cosa és la voluntat política, que n’assumeixo la responsabilitat, però una altra cosa és la legalitat”.

Complement d'eficiència

Per solucionar aquesta situació el que prepara ja el comú és una compensació per a la plantilla. “Estem buscant un complement d’eficiència per pagar a la gent com a mínim aquest any”. Conxita Marsol argumenta aquesta prima “perquè puguin tenir una compensació perquè és veritat que fa molts anys que està parat tot i que la gent continua treballant”, i precisa que el criteri a seguir seria “una valoració molt senzilla” i que s’aplicaria bàsicament als empleats amb salaris més baixos, “perquè realment el GAdA els representava molt”.

tracking