Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Seguretat social

La CASS considera “injust” reduir el valor del punt per a la jubilació

El president del consell d’administració assegura que “es dispararien les prestacions socials” i impactaria en el consum
Jean Michel Rascagneres en una compareixença com a president del consell d'administració de la CASS.

La CASS s'oposa a reduir el valor del punt de jubilació

Jean Michel Rascagneres en una compareixença com a president del consell d'administració de la CASS.

Fernando Galindo
Actualitzada 14/06/2016 a les 17:16
El consell d’administració de la CASS és contrari a reduir el valor del punt per a la jubilació com a mesura per fer més sostenible el sistema i allargar la durada del fons de reserves, que suma 1.100 milions i es preveu que s’esgoti a partir del 2023. “Crec que és injust i impactaria socialment i en la despesa social i el pressupost de l’Estat”, remarca del president de l’òrgan, Jean Michel Rascagneres, per precisar que prendre la decisió de rebaixar el valor del punt “porta molts problemes perquè si és un dret adquirit ho és, s’hauria de discutir i diria que de vegades el dret és molt rígid i d’altres no perquè si no es poden pagar les pensions, dret adquirit o no, no cobraràs, també hem de ser realistes”, reflexiona en una entrevista al Parlem-ne, de COPE Andorra-AD Ràdio.
Una de les repercussions més importants que apunta és la social. Recorda que les pensions són de mitjana d’uns 700 euros “i és a aquesta gent que retallarem la pensió, que tota la vida ha treballat per 1.200-1.300 euros i a ella la impactarem? És difícil això”, analitza. Segons Rascagneres, si s’arribés a aquest escenari “tindríem el problema que els ajuts socials es dispararien”, i alerta de les conseqüències per als números de l’Estat, que si no és per via de les pensions hauria de fer-se càrrec des del departament d’Afers Socials de cobrir les necessitats de les persones a les quals es pogués reduir la pensió.

Afectació del consum
I apunta un altre efecte “pervers de la rebaixa de les pensions” per al conjunt de l’economia. Exemplifica el president del consell d’administració de la CASS que en el cas “d’una parella que pugui estar vivint amb dues pensions de 700 euros, d’estalvi no en pot fer, està vivint cada mes i si rebaixessis la pensió em semblaria injust, ho repeteixo perquè la gent tingui molt clar el que podem pensar des de la CASS, i evidentment això afecta de ple el consum intern”. Jean Michel Rascagneres incideix que tots aquests arguments evidencien que “hi ha molts condicionants i és molt difícil arribar a trobar la solució respecte a les pensions”, i tot plegat posa sobre la taula “la gran dificultat del problema per haver esperat tant [a prendre mesures sobre les jubilacions] i haver pensat que amb una cotització molt baixa ens en sortiríem”. La conclusió que exposa és que la solució “serà un conjunt de mesures que puguin permetre arreglar la situació, que em sembla difícil”, i confia que part de l’impuls per millorar el fons vingui que “puguem comptar que hi hagi més activitat econòmica que puguem anar no trampejant, sinó que s’han de preveure tots els escenaris possibles”, per als quals recalca la importància dels estudis actuarials que fa cada dos anys la parapública per conèixer en detall quin futur hi ha i com es pot actuar.

Sostre da les pensions altes
Entre aquestes mesures possibles per millorar els números de la branca de jubilació, Rascagneres es mostra partidari de posar un sostre a les pensions més altes. Puntualitza, però, que “el problema és que d’elevades n’hi ha molt poques i tindrà una incidència mínima”. Així, assenyala que la pensió màxima que abona la CASS és de 10.000 euros, “i si li treus 5.000 al mes són 60.000 euros l’any i amb això no vas enlloc”, i indica que fixar el sostre en “3.000-4.000 euros, tres o quatre vegades el salari mínim, em semblaria correcte”. Ressalta finalment que el gran problema és que “tenim moltes pensions baixes perquè els sous són baixos”.

VIDUÏTAT I ORFANDAT, DE LES COTITZACIONS
Jean Michel Rascagneres és partidari de mantenir el model actual que les pensions de viduïtat i orfandat les aboni la CASS. Ho argumenta explicant que “no té un cost gaire important, és molt assumible i correspon a la cotització que s’havia fet, no és cap regal a ningú, tot i que no correspongui a la cotització, i és una mesura de justícia social”, emfatitza en resposta a la demanda dels pensionistes perquè les assumeixi l’Estat. Insisteix que en certa manera “no em xoca que hi hagi un retorn sobre les cotitzacions en favor del cònjuge que sobreviu perquè evidentment s’han de cobrar”, i apunta que “aquest és un fals debat” que es pot plantejar per la situació del fons de jubilació, però que si no haurien de ser prestacions socials, “i potser alguns no cobraran perquè no ho necessitaran però els altres passaran a prestacions i el cost serà igual”.
  • #10 pepe.
    (22/06/16 11:09)

    pero habla de las pensiones de los mindundis, q yo me apuesto el cuello, a q las pensiones de los consellers y de los ministros no baja y es alta, muy alta. Este señora ¿Cuanto cobra? ¿Q ratio hay de empleados-afiliados en la CASS y como ha sido ese ratio desde q empezó a andar la CASS? Esas son las preguntas q un periodista decente y serio y no un gacetillero o correveidile, haría. Y la otra pregunta es ¿Pq el estado se arroga la exclusividad de la gestión de las pensiones y sanidad? Por el pesebre?

    Respondre
  • #9 lula
    (21/06/16 03:33)

    A Los que cobran mas de 12000€ mensuales que les aran? Un monumento? O nos lo haran a los que les hemos pagado los puntos. Donde estan los millones que robaron y los veneficios que han dado los pisos que construlleron

    Respondre
  • #8 Nazaret
    (14/06/16 20:48)

    Los planes de pensiones y las inversiones de la CASS no dan nada. Propongo como se hace en otros países una cuenta para la jubilación ( paro, o causa de fuerza mayor) donde uno pueda comprar acciones, fondos, opciones, depósitos, letras, deuda, derechos, etc. sin pagar por el beneficio hasta que se retire el dinero. En países como EEUU y otros funciona y la jente toma conciencia del ahorro. Eso es mejor que subir cotizaciones para la CAAS pues sea obligatorio u opcional nos obliga a ser responsables de nuestros actos. Es una pena no saber cómo explicarselo a los que mandan, porque es bien sencillo y beneficioso para todos.

    Respondre
  • #7 realitat
    (14/06/16 15:14)

    Quan estiguem jubilats, podem actuar nosaltres al Cirque du Soleil, será l'única manera de cobrar de l'Estat. I en aquest cas, precisament, cobrar el que és nostre. País de cínics.

    Respondre
  • #6 responsabilitat
    (14/06/16 15:11)

    Doncs, "pan para hoy y hambre para mañana", el que fa el president de l'òrgan és irresponsable i per cobrir-se ell, deixant el problema pels que vindran després.

    Respondre
  • #5 Seria indignant que ho fesiu
    (14/06/16 14:34)

    El sol fet d'esmentar-ho m'indigna. A Suisa es plantegen donar una renda vitalicia als seus ciutadans i a Andorra els hi estrenyen el cinturó i la dignitat. Feu vergonya.

    Respondre
  • #4 lluis
    (14/06/16 13:09)

    Si els cotitzants no aporten suficient per cobrir pensions, s´ha de truere dels pressupostos de Govern i prou.

    Respondre
  • #3 coquelicot
    (14/06/16 11:55)

    Vaja!! tindrem diners per fer obres faraoniques, rotondes plenes de flors, megaedificis.... i serem capaços de reduir la petita pensió de jubilació al nostres avis? Si ja els lloguers son cars, que faràn amb la pensió que no els hi arrivi per pagar el lloguer d'un pis? Si, potser podrán demanar ajudes a Govern, pero es un tema de dignitat. S'ho han guanyat treballant tota la vida.

    Respondre
  • #2 carmen sanchez
    (14/06/16 10:23)

    lo que tienen que hacer es subirlos, no bajarlos, 40 años pagando para que ? me siento estafada

    Respondre
  • #1 peret
    (14/06/16 08:57)

    Si, aneu baixant les pensions... Quins collons que teniu!, Ara ja no donen per gran cosa, i després d'estar anys treballant i obligats a pagar la cass, ara ens donareu 4 engrunes. Que es parli de si es baixen o no vol dir que acabaran baixant!

    Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477