El Govern denega els diners per a esquí de fons a Naturlandia

El comú de Gil i Torrentallé havia demanat 700.000 euros a l’executiu per tirar endavant la segona fase del projecte

Govern denega els diners per a esquí de fons a NaturlandiaCOMÚ SANT JULIÀ DE LÒRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria va presentar al Govern l’estiu passat el dossier tècnic per tirar endavant la segona fase que havia de permetre tenir un circuit per competicions d’esquí de fons a la Rabassa. El projecte preveia una inversió de 700.000 euros que el comú demanava que assumís completament el Govern. L’executiu, però, de moment ha decidit no tirar endavant aquesta inversió. La partida no està prevista al pressupost del 2016 i el ministre de Turisme, Francesc Camp, va recordar que “mai hi va haver cap compromís del Govern per fer la segona fase”, si bé va deixar clar que “això no vol dir que no es pugui revisar o analitzar”. De fet, Camp va indicar que “ens vam comprometre en l’anterior mandat comunal per fer la primera fase del projecte”, tot aportant 500.000 euros que van permetre dotar d’innivació artificial un recorregut de 2,3 quilòmetres, gràcies a dos canons de neu.

El ministre va apuntar que ara estan en espera de veure quines decisions pren el nou equip de govern comunal respecte de Naturlandia i el circuit d’esquí de fons de la Rabassa. “Més enllà de finalitzar la innivació, el comú està treballant en la reestructuració de Naturlandia i nosaltres estarem a la seva disposició quan tingui definides les idees estratègiques”. En aquest sentit, va indicar que malgrat que hi ha hagut una primera trobada entre l’executiu i els dirigents comunals, “encara no tenim res concret sobre com podem ajudar”. Malgrat tot, el titular de Turisme va remarcar especialment que “la problemàtica a Naturlandia va més enllà de si la pista està totalment innivada o no” i, per tant, “ja veurem com es pot millorar”.

Francesc Camp va reiterar que la pista d’esquí de fons “és només un servei més que s’ofereix”, i que el futur del circuit s’haurà de concretar conjuntament amb la nova estratègia que es defineixi per al futur del parc. “Llavors veurem si s’ha d’anar més enllà”, va explicar. Amb tot, va deixar clar que encara no s’ha parlat de quin camí se seguirà. “No tenim informació per avançar en el que es pot ajudar des del Govern i evidentment tot el que fa referència a inversions ja es veurà”, va assegurar.

El projecte presentat el mandat anterior implicaria que el circuit d’esquí de fons anés més enllà del pla de Conangle i comportaria una actuació que connectaria el circuit amb les pistes del bosc, la qual cosa permetria tenir un recorregut d’uns cinc quilòmetres, adequat per acollir competicions internacionals. De fet, la Federació Andorrana d’Esquí ja havia enviat uns plànols a la FIS de com quedaria la pista i aquesta darrera ja hauria donat el vistiplau per a una futura homologació.

En un primer moment es va explicar que les obres per condicionar el circuit de la Rabassa no serien de gran consideració, i que se centrarien a fer els forats per col·locar les canonades que permetin portar l’aigua als canons de neu i eixamplar fins als límits exigits per la FIS.

Usuaris

Cal tenir present que segons les dades facilitades en l’anterior mandat, la primera fase del circuit va tenir molt d’èxit pel que fa al seu ús. La zona es va adequar el 2014 i el maig del 2015 l’aleshores cònsol major, Montserrat Gil, va xifrar en més de 10.000 els escolars que havien passat pel pla de Conangle. A més, l’Esquí Club va ampliar a una seixantena de nens els planter, a més dels entrenaments d’equips professionals.

tracking