política

Els Liberals estudien dur als tribunals el Govern per no facilitar-los informació

Els Liberals estudien dur als tribunals el Govern per no faciiltar-los informacióGPL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari Liberal estudiarecórrer als tribunals la negativa de Govern a respondre a les demandes de l'oposicióperquè dictaminin quina informació han de rebre els consellers. Així ho han anuciat avui en roda de premsaJudith Pallarés i Carine Montaner, que han

concretat que el grup Liberal ha rebut, durant l’última setmana, dues noves negatives a les demandes d'informació presentades a Sindicatura.

Per una banda, han assenyalat,s'ha denegat l'accés a la informació sobre els objectius del marc pressupostari amb què treballael Tribunal de Comptes al·legant "que és una institució de naturalesa pública, però això no implica que sigui una administració pública en el sentit que indica l'article 5 del reglament del Consell General". Des de la seu parlamentària també argumenten que "no hi té cabuda la hipòtesi que un Conseller General pugui emparar-se en el dret que li dóna l'article 5 del reglament del Consell General per demanar informació al Tribunal". Els Lieralstitllen la situaciód'"insòlita" atenent que a la mateixa carta de resposta escrita pel president del Tribunal de Comptes s'afirma que "és una institució pública independent del Govern i de l'administració pública que, d'acord amb la seva llei, només ret comptes al Consell General, del qual depèn orgànicament".

La segona negativa a facilitar informació als consellers, rebuda el 30 de maig, fa referència a les notes verbals intercanviades entre Andorra i els Estats Unitsdurant l'any 2014 i 2015. El ministeri d'Afers Exteriors reitera "que les notes verbals i els documents adjunts són considerats com a correspondència confidencial entre estats i no poden ser lliurats o compartits" en aquest sentit, Judith Pallarés ha recordat que "a Andorra hi ha precedents que d'altres ministres han permès consultar les notes verbals entre estats" i ha remarcat que els consellers generals formen part de l’Estat.

Davant de les reiterades negatives a donar resposta a les demandes d'informació dels consellers generals liberals, el grup està estudiant amb els seus assessors jurídics portar el cas als tribunals perquè determinin si s'està incomplint la llei. Alhora el grup Liberal considera necessari disposar "d'una eina legislativa que reguli l'accés a la informació per part dels consellers i sota quin criteri".

tracking