L'observatori

La visió positiva de l'economia torna a nivells d'abans de la crisi

Un 12% de les famílies assegura tenir dificultats per arribar a final de mes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La percepció dels enquestats sobre la situació econòmica del país s’acosta als nivells del 2005, quan encara no havia començat la crisi econòmica. Si aleshores un 42,1% dels enquestats va qualificar de molt bona o bona la situació del país, en l’estudi presentat ahir en són un 26,8%. És cert que encara s’està lluny d’aquells registres, però la inclinació a l’alça es consolida i acumula quatre anys consecutius de creixement. “Es veu un canvi de tendència respecte als últims anys, però que va a poc a poc”, va constatar el director del CRES. De fet, els que creuen que l’economia està molt bé o bé, superen per primera vegada en més d’una dècada els que opinen que la situació és dolenta o molt dolenta. Tot i això, els que consideren que l’economia va “regular” són majoria (55,9%). Fa tretze anys que els optimistes no són els més representats.

Micó va assenyalar que “com més estudis té l’enquestat, més bona creu que és la situació”. Per col·lectius, els més pessimistes, en canvi, són els “administratius, gent gran i aturats”.

Paradoxalment, però, els que pensen que la situació econòmica és pitjor que l’any passat s’imposen (23,4%) als que opinen que és millor (22,6%). Tot i això, el nombre dels que ho veuen amb desencís va a la baixa, amb els nivells més baixos dels darrers anys i que havien arribat a un 75,3% el 2012.

Pel que fa a la visió de futur, un 35,8% dels enquestats pensen que l’any vinent la situació serà més favorable: “Cada vegada la gent té millors expectatives”, va exposar Micó. La tendència, efectivament, és aquesta i l’optimisme agafa uns nivells mai vistos en els darrers 15 anys, període del qual el CRES ofereix dades.

Als enquestats també se’ls va preguntar per la seva situació personal. “Hi ha molt poca variació respecte a l’any passat”, va apuntar Micó. Un 36,5% la troben molt bona o bona, un 52,1% regular i un 11% dolenta o molt dolenta. El director va concretar que “els que estan pitjor són gent de la construcció, la indústria, no qualificats i aturats”.

arribar a final de mes

Finalment, l’Observatori va preguntar que “tenint en compte els ingressos mensuals totals de la seva llar” com arriba a final de mes. Un 12,7% assegura que ho fa amb dificultat o molta dificultat, uns registres pràcticament idèntics als del 2015. Tot i això, Micó considera que “poden estar malament, però veuen que han millorat i tenir bones expectatives” de cara al futur. “És possible que hi hagi gent que digui que arriba amb certa dificultat a final de mes però que no estan criticant la situació econòmica”, va reiterar.

En aquesta línia el director del CRES va explicar que “la percepció de la realitat va en relació amb la teva realitat objectiva, però també en funció de les teves expectatives”. A més, va considerar que abans de la crisi, els ciutadans eren “més exigents amb la seva situació” que no pas en l’actualitat.

En l’estudi no es va preguntar ni van aparèixer reflectides les conseqüències de l’afer BPA. “En la situació personal o en el seu entorn, segurament no afecta”, va exposar Micó, que va avançar que “en el proper Observatori segurament farem preguntes” relacionades amb el cas. De tota manera va afegir que “quan veus els resultats sembla que no ha afectat tant”, en relació amb la millora de la percepció de l’economia.

tracking