canvis sanitaris

La reforma sanitària reduirà les prestacions cobertes

La definició de la cartera de serveis redefinirà quins tractaments entren per la CASS i la línia en general és a la baixa per limitar el dèficit

La reforma sanitària reduirà les prestacions cobertesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma sanitària es troba en una fase incipient amb les reunions que han tingut els diferents actors implicats: ministeri de Salut, Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i Caixa Andorrana de Seguretat Social. El punt més important, i més polèmic, de la reforma és l’establiment d’una cartera de serveis. És un tema que fa cinc anys que està damunt la taula però que no havia progressat. El ministre Carles Álvarez Marfany ha comunicat, però, que definitivament es tira endavant. La cartera de serveis és el pilar sobre el qual ha de pivotar la reforma. Significa acotar quines són les prestacions que pagarà la sanitat pública i quines queden fora. Les diferents fonts consultades van coincidir que el principal motiu per definir la cartera de serveis és establir una tisorada en les prestacions. La Seguretat Social passarà a abonar menys serveis dels que ha estat fent fins ara. La profunditat de la reducció vindrà marcada per la negociació de la reforma.

La definició dels serveis que la sanitat pública abonarà també significa com a conseqüència derivada que hi haurà una sèrie de prestacions que no tindran perquè oferir-se al país. A l’hora de fixar els serveis es tindrà també en compte que n’hi poden haver alguns que siguin extremadament gravosos d’oferir. En aquest cas, el plantejament, quan es consideri que és quelcom que ha d’estar inclòs dins dels serveis de la sanitat pública, passaria per establir que s’han de fer convenis amb centres a l’estranger que puguin encarregar-se d’aquestes situacions, sota el mantell de la convenció amb la CASS.

Condicions als metges

La reforma sanitària tindrà altres elements i com ja va avançar el Diari s’està treballant en un llistat de requisits que s’exigirà als professionals sanitaris que vulguin estar convencionats a la CASS. L’excés de professionals en algunes àrees, que contrasta amb les mancances evidents en d’altres, han portat a plantejar que les autoritats sanitàries han de tenir un paper proactiu en la regulació de les professions. Aquest punt, segons les mateixes fonts, segurament comportarà discrepàncies amb el col·legi de metges que defensa les actuals condicions en les que s’exerceix la professió liberal.

Diferents fonts sanitàries van comentar que el ministeri manté la voluntat de vendre la reforma com una optimització de serveis on es primarà la qualitat. Darrere d’aquest posicionament es troba el problema real: hi ha ordres estrictes per entrar d’una vegada per totes a reduir el dèficit sanitari. Toni Martí entén que el nomenament d’Álvarez Marfany i de Josep Maria Piqué (director de l’hospital i del SAAS) tenia com a gran objectiu que s’iniciés la reforma sanitària en un període prudencial després de cinc anys d’anuncis sense cap efecte real.

L’executiu, segons les mateixes fonts, ha instat que els efectes de la reforma ja han de tenir una primera visibilitat en els pressupostos del 2017. Després d’haver pujat dos punts les cotitzacions a la Seguretat Social per reduir el dèficit del 2016 d’uns 70 milions a uns 55, el gabinet demòcrata considera que no hi ha més marge i que calen mesures estructurals per tal de reduir la factura sanitària.

Álvarez Marfany ha decidit buscar la col·laboració de totes les forces polítiques del Consell per a la reforma. Defensa que uns canvis d’aquest tipus són un tema d’Estat i on s’hi haurien d’implicar les diferents sensibilitats parlamentàries. Fonts sanitàries van comentar que aquest pacte no serà senzill a causa que l’oposició difícilment voldrà formar part d’un canvi de model on al cap i a la fi es retallaran drets i prestacions, pensant que el desgast sigui pel Govern.

POR A UN MODEL CAP A L'ESPANYOL

Una part dels professionals liberals dels sector sanitari, segons van indicar fonts del col·lectiu, temen que entrar a fer contractes limitadors amb la Seguretat Social els farà perdre una part important de les atribucions que tenen. Consideren que s’està intentant derivar el model cap al de la Seguretat Social espanyola on els professionals sanitaris són empleats de l’Estat i després existeix tot un mercat alternatiu de medicina privada i de mútues. Per aquest motiu el sector està molt expectant respecte a les modificacions que proposarà el ministre Álvarez.

tracking