Pla urbanístic

Mig milió per fer un tram de passeig al riu del Pas

Aquest estiu es farà una passera de fusta que resseguirà el riu Arieja des de la frontera fins a l’avinguda d’Encamp

Mig milió per fer un tram de passeig al riu del PasXAVIER PUJOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern invertirà mig milió d’euros per fer un passeig de fusta que ressegueixi el riu Arieja al Pas de la Casa. Es tracta d’un tram de 230 metres de llarg que anirà des de la frontera fins al carrer de l’Abeurador, a tocar de l’avinguda d’Encamp. L’executiu ha adjudicat els treballs a un equip d’arquitectes que treballa sobre un plantejament que preveu la redacció del projecte executiu –els treballs del qual ja s’han adjudicat– i la licitació a començaments d’estiu per donar inici a les obres cap al juliol. És la primera fase del projecte global de reforma del nucli encampadà que el desembre passat va guanyar el concurs d’idees per a l’embelliment de l’entorn urbà fronterer de la població. Un rentat de cara el cost global del qual s’estima en 45 milions d’euros i que tardaria 90 anys a culminar-se si es manté la injecció de mig milió d’euros cada any que té previst realitzar el Govern.

La inversió que pertoca per al 2016 es plasmarà en una passera feta de fusta tractada natural i amb una estructura metàl·lica que resseguirà el marge del riu i que serà desigual en el recorregut, amb bancs en alguns punts i zones cobertes amb pèrgoles per refugiar-se del sol en altres.

Millorar l’accés al país

Tot amb l’ànim d’arreglar l’accés al Principat des de la frontera i aconseguir que sigui una zona d’afluència de vianants. “Reforçarà l’entrada del país, quan entres des de França aquesta zona es veu molt i el passeig quedarà molt ben connectat i els turistes ràpidament el veuran”, explica el coautor del projecte, l’arquitecte Bonaventura Riberaygua, el qual posa de manifest que “és una façana posterior que ara està deixada de la mà de Déu”. De la seva banda, l’altre arquitecte que signa el projecte, Pau Iglesias, destaca que “la idea és que dins l’entorn urbà del Pas hi hagi una zona més natural on puguis passejar i que estigui allunyada del trànsit”, ja que “ara només hi ha la part de darrere dels edificis”, assenyala. Així, es vol fer “com un mirador de muntanya que permeti que la gent passegi per una zona que ara no està gaire visitada”, afegeix.

La passera de fusta que es farà estarà elevada sobre el terreny i serà irregular en tot el seu recor­regut. D’aquesta manera, hi haurà parts amb un carril estret, d’un metre i mig d’amplada, i d’altres que arribaran fins als cinc metres, on s’aprofitarà per instal·lar-hi mobiliari urbà i crear un espai per descansar, amb zones cobertes i semicobertes.

Pla urbanístic per fases

El passeig està concebut per continuar recorrent la vora del riu Arieja fins al final del nucli urbà, és a dir, al llarg d’uns 600 metres. Malgrat tot, només se n’ha executat una part i aquest estiu es farà fins al carrer de l’Abeurador, creant un circuit que quedarà tancat que permetrà accedir a la part alta de l’avinguda d’Encamp. Iglesias assegura que el passeig “es pot anar fent en parts” i que han plantejat “fins i tot dues fases més”, mentre que Riberaygua afirma que el camí “es podria allargar fins a envoltar tot el poble”. “Amb el pressupost actual es farà un primer tram que tu pots finalitzar on vulguis i en un futur allargar-lo”, exposa.

De fet, un dels mèrits que va fer que la idea de Riberaygua i Iglesias es proclamés guanyadora del concurs d’idees, i que el mateix ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va destacar a l’hora de concedir-los el premi, és que malgrat ser un pla milionari i molt ambiciós, està pensat per anar executant-se en parts autònomes sense que es vegi a mig fer. En concret, el pla de transformació global del Pas conté un total de set fases que inclouen canviar la senyalització i la il·luminació del poble, crear una zona esportiva i un aparcament subterrani a la plaça Coprínceps, remodelar la plaça de l’Església, construir un mirador al port d’Envalira o connectar el nucli amb les pistes d’esquí.

tracking