Canillo

El Palau de Gel tanca el millor hivern dels últims vuit exercicis

Entre el gener i l’abril s’incrementen un 24% els visitants i els ingressos augmenten un 15,7%.

El Palau de Gel tanca el millor hivern dels últims vuit exercicisArxiu

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Palau de Gel manté la tendència positiva pel que fa als resultats registrats i ha aconseguit tancar el millor primer quadrimestre dels darrers vuit anys. Així ho va explicar el responsable de la instal·lació, Francesc Oriol, que va comparèixer durant la sessió de consell de comú per presentar els resultats de la temporada hivernal. En aquest sentit, entre el mes de gener i el d’abril, el nombre de visitants s’ha incrementat un 24% respecte al mateix període del 2015 i els ingressos assolits pel Palau han estat de 343.234 euros, un 15% més que ara fa un any. Pel que fa a les despeses, Oriol va detallar que s’han aconseguit reduir en un 7,6% les de subministraments, gràcies a la baixada del preu del gasoil i a les millores energètiques que es van fer a la instal·lació. Així, el resultat d’explotació és de 190.311,25 euros en positiu, que si se li descompta la subvenció del comú implica un dèficit de 15.000 euros, molt per sota dels 91.000 que va registrar en el mateix període del 2015.

Malgrat la millora de la freqüentació, Oriol va remarcar que l’important és la reducció de la despesa. “Tenim en compte que hem tingut un balanç d’ingressos que ha augmentat, però la despesa ha baixat i s’ha contingut i aquest ha estat el fet que ens ha permès augmentar l’autofinançament”, va detallar. I és que a final d’abril, el nivell d’autofinançament arribava al 95,66%, per sobre del 76,3% que hi havia ara fa un any. En aquest sentit, i tenint en compte que el 2015 es va poder tancar amb un autofinançament del 70%, des de la corporació es confia que es pugui acabar l’any en uns nivells del 80%.

Prudència

Malgrat les bones xifres, es va voler ser prudent. “En temporada baixa no tenim les xifres de recuperació de la situació que es registra durant la temporada d’hivern. Veurem com salvem la temporada baixa”, va remarcar Oriol, que va insistir en el fet que l’objectiu és “generar el mínim dèficit possible” i que el Palau esdevingui “un complement i un incentiu per a la parròquia”.

Dels resultats del Palau de Gel, es va destacar especialment l’increment del 43,7% dels ingressos provinents del lloguer de la pista de gel, a més de l’increment dels abonats a la piscina i la recuperació de les estades esportives, sobretot del mercat francès.

D’altra banda, el cònsol menor, David Palmitjavila, va explicar que s’han pogut reprendre les negociacions amb els propietaris dels terrenys on està ubicat el Palau de Gel per renovar el contracte de lloguer, que finalitza el 2020. “Hi ha voluntat d’arribar a un acord”, va destacar, afegint que com més aviat sigui, més aviat es podran fer inversions més importants. En aquest sentit, un dels punts que hi ha sobre la taula és el preu del lloguer, que actualment és de 25.000 euros. Palmitjavila no va voler concretar quines eren les diferències, però sí que va explicar que “la capacitat financera és la que és i no podem hipotecar el comú de manera exagerada”. Amb tot, va assegurar que hi ha altres elements que estan sobre la taula.

En la sessió de consell de comú celebrada ahir a Canillo, el conseller de Finances, Marc Casal, també va informar de l’execució pressupostària del primer trimestre de l’any, que presenta un superàvit de 913.566 euros. Casal la va valorar com a “positiva” si bé va admetre que els ingressos relacionats amb la construcció, tant d’ITP com de llicències d’obres, “no acaben d’augmentar”.

ELS COMUNS ESTALVIARAN 200.000 EUROS EN LA RECOLLIDA DE RESIDUS

El cònsol menor, David Palmitjavila, va informar ahir de l’adjudicació del concurs públic del servei de recollida dels residus que han fet conjuntament els set comuns. Gràcies a aquesta iniciativa, el servei, que fins ara representava un cost global de 3,2 milions, experimentarà un estalvi anual de 200.000 euros. A més d’aquesta reducció del cost, Palmitjavila també va destacar “l’increment de la qualitat” del servei, ja que la nova concessió ha previst un increment de la freqüència de pas.

La concessionaria és Pirinenca de Serveis i començarà a desenvolupar el servei a partir del mes d’agost. L’adjudicació s’ha fet per a un període de 8 anys amb opció de prorrogar-lo durant dos més. Malgrat que hi participen tots els comuns, en el cas de Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella només hi participen pel què fa a la recollida selectiva.

tracking