Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Emprenedoria

Els emprenedors asseguren que Andorra pot ser un referent si "es crea l'ecosistema adient"

Ivo Güell

Ivo Güell

El soci director d'Idei Consultores i professor d'ESADE, Ivo Güell, durant la conferència 'Les característiques dels nous emprenedors'

B.N. /ANA
Actualitzada 02/06/2016 a les 19:37
Un centenar d'emprenedors, entre andorrans i estrangers, participen, des de primera hora d'aquest dijous i fins a les sis de la tarda, en la jornada 'L'emprenedoria a debat', una iniciativa organitzada per la Universitat d'Andorra (UdA) i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i que s'ha celebrat al Centre Cultural i de Congressos Lauredià. Sota el títol 'Conceptes clau per entendre l'emprenedoria', els socis d'Emindest Law -organitzadors tècnics de l'esdeveniment-, Oriol Giró i Donna Alcalá, han estat els encarregats de donar el tret de sortida a la jornada. Així, durant la conferència inaugural, ambdós emprenedors han coincidit que Andorra "reuneix les característiques i el talent per arribar a ser un autèntic referent a nivell internacional en l'àmbit de l'emprenedoria", però han matisat que "cal proactivitat de país i vocació política per generar un entorn emprenedor adaptat a Andorra". De forma similar, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Marc Pantebre, ha destacat que "les possibilitats hi són", però ha insistit que "cal vèncer les dificultats inherents a l'emprenedoria com ara la lentitud de les tramitacions administratives o el nivell d'ajuts". A més, tot i destacar la inversió pública que es destina en aquest àmbit, Pantebre ha precisat que "encara no es canalitza prou bé". La jornada ha prosseguit amb la conferència 'Les característiques dels nous emprenedors', a càrrec del soci director d'Idei Consultores, Ivo Güelll, i la membre de net4talent, Núria Prenafeta.

El procés emprenedor, el paper de l'inversor en projectes emprenedors, la situació d'emprenedoria a Andorra o els principals reptes que ha d'afrontar l'emprenedor han estat alguns dels temes que durant aquest dijous, des de les nou del matí i fins a les sis de la tarda, es tractaran en la jornada 'L'emprenedoria a debat', una iniciativa organitzada per la Universitat d'Andorra i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i que compta amb el patrocini de Crèdit Andorra, el Comú de Sant Julià de Lòria, Golden Tulip i Reig Capital Group. Després de l'acte d'obertura efectuat pel rector de l'UdA, Miquel Nicolau, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, la jornada, que ha comptat amb un centenar d'inscrits, s'ha iniciat amb la conferència 'Conceptes clau per entendre l'emprenedoria', a càrrec dels socis d'Emindest Law -organitzadors tècnics de l'esdeveniment-, Oriol Giró i Donna Alcalá. Durant la conferència inaugural, ambdós ponents han coincidit que Andorra compta amb totes les característiques -baixa fiscalitat, seguretat nacional, qualitat de vida- i el talent "per esdevenir en un referent internacional en l'àmbit de l'emprenedoria".

Tot i això, Girò ha explicat que "cal proactivitat de país i vocació política per generar un entorn emprenedor adaptat a Andorra", mentre que Alcalá ha recordat que emprendre no és només crear un negoci, ja que "quan s'aprova una llei d'inversió estrangera o s'innova en educació també s'està emprenent". En relació amb aquest fet, Alcalá ha recordat que quan no hi ha un ecosistema o no és prou sòlid "és molt complicat engegar un negoci" i ha afegit que "no cal anar a l'altre costat del món per trobar l'ecosistema adient, ja que a Europa hi ha clars exemples d'ecosistemes sòlids". "La clau està a treballar de forma transversal". Quant al finançament, que és un dels principals reptes i a la vegada temor que ha de superar qualsevol emprenedor, Giró ha explicat que gràcies a les noves tecnologies i iniciatives com ara les campanyes de micromecenatge, "el finançament bancari o a través de familiars i amics ja no són les úniques opcions".

Per la seva banda, tot i recalcar que "les possibilitats hi són", el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Marc Pantebre, ha comentat que encara s'ha de treballar molt en algunes dificultats que es troba l'emprenedor com la lentitud burocràtica o el nivell d'ajuts. Amb tot, Pantebre ha recordat que "tenim la generació més preparada de tota la història i això també ajuda a vèncer les dificultats" i ha afegit que cada vegada més, "la por al canvi o al fracàs deixen de ser factors limitadors". Pel que fa a la inversió destinada, Pantebre ha comentat que "s'estan fent esforços importants", però ha precisat que "encara no es canalitzen prou bé".

La jornada ha prosseguit amb la conferència 'Les característiques dels nous emprenedors' en què el soci director d'Idei Consultores, Ivo Güelll, i la membre de net4talent, Núria Prenafeta, han definit el nou perfil d'emprenedor a través de la figura dels 'milenials'. A banda d'exposar les competències laborals i les preferències d'aquest col·lectiu -persones que es troben entre els 21 i 36 anys-, els ponents han assegurat que a partir de l'any 2025, els 'milenials' representaran el 75% de la força de treball. En aquest sentit, han indicat que serà tasca de les empreses el fet d'adaptar-se a un perfil que es troba en continu creixement i sol·licita, entre altres qüestions, flexibilitat horària i treballar per projectes i objectius concrets.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477