Educació

Da Silva reclama més facilitats per aprendre portuguès a l'escola

El cònsol honorari reconeix que és difícil d’implantar en un país en el qual ja s’estudien quatre idiomes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol honorari de Portugal a Andorra, José Manuel da Silva, demana que els nens d’origen portuguès que hi ha al Principat tinguin més facilitats per estudiar la seva llengua materna a les escoles. Da Silva considera que seria positiu que el portuguès s’integrés als centres del país, tot i reconèixer que “és difícil” a causa que “en un país petit com Andor­ra hi ha tres sistemes educatius, a més de l’anglès”.

El cònsol honorari explica que des de fa temps “l’Estat portuguès parla amb el Govern d’Andorra per intentar-lo integrar”. Una decisió, però, que “depèn del Govern” del Principat. “S’ha parlat molts cops, en moltes reunions, i s’està estudiant”, indica Da Silva. A dia d’avui, l’idioma lusità es pot estudiar “com a assignatura extraescolar o com a optativa al Lycée Comte de Foix”. Com a alternativa per complementar la formació únicament “ho poden fer a casa”. De tota manera, tot i les limitacions, el diplomàtic creu que “els pares també ens hi hauríem d’implicar una mica més” perquè els infants coneguin àmpliament l’idioma.

A banda, Da Silva troba a faltar més presència de llibres en portuguès als comerços especialitzats: “Som 10.800 al país, públic potencial n’hi ha.” Per poder solucionar aquesta mancança, els ciutadans es veuen obligats “a comprar els llibres a Portugal o per Internet”.

ACTES DIVERSOS PER AL DIA DE PORTUGAL

El 10 de juny se celebrarà el Dia de Portugal i ahir es van presentar els actes per commemorar-lo. Per tercer cop consecutiu, l’epicentre serà Illa Carlemany i els esdeveniments es faran des de demà fins al dia 9. Culminaran amb un sopar de gala a 70 euros el cobert que permetrà degustar productes del país lusità i que estarà elaborat per tres xefs d’aquest Estat. La vetllada inclourà un concert de fado a càrrec de Nadine Brás. A banda, hi haurà una fira de vins portuguesos, una fira de productes gastronòmics, actuacions folklòriques i es projectaran tres pel·lícules.

tracking