Salut

Reclamació de 330.000 euros per l'aigua d'Arinsal

El Col·lectiu Ronda ha enviat la documentació a Eden i està en espera de rebre una resposta

Reclamació de 330.000 euros per l'aigua d'ArinsalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·lectiu Ronda demana a la distribuïdora de l’aigua d’Arinsal, Eden Springs, uns 330.000 euros pels danys causats amb l’aigua contaminada. La plataforma defensa els interessos de 550 afectats que s’han volgut sumar a la demanda col·lectiva.

Segons han explicat des de la plataforma, la negociació arrenca amb una petició de 150 euros per dia d’impediment per afectat, amb una mitjana de quatre dies per cas. També s’exigiran plusos per les situacions més greus, és a dir, persones que van patir recaigudes passades les 48 hores que, teòricament, durava el virus o en els casos, molt minoritaris, en què va ser necessària l’hospitalització.

A finals de la setmana passada, el Col·lectiu Ronda va enviar un burofax a Eden Springs amb els danys quantificats, després d’un primer recompte que, segons la mateixa plataforma, encara podria patir petites variacions, ja que hi ha algun cas pendent d’ampliar-ne la informació. Segons han manifestat des del mateix col·lectiu, Eden ha mostrat el seu “interès” per trobar una solució consensuada. Estan en espera que, en els propers dies, es posin en contacte amb ells des del departament jurídic de la distribuïdora.

Buscar l’acord

Des de la plataforma insisteixen en la voluntat d’arribar a un acord amb Eden Springs i evitar el plet, que es podria perllongar durant més temps. Tot i que les analítiques han demostrat que l’origen de la contaminació és a la font d’Arinsal, emparant-se en la llei del consumidor de Catalunya, exigiran les responsabilitats al distribuïdor que, al seu torn, podria exigir-les a Aigua del Pirineu. L’empresa andorrana va fer oficial, el passat 4 de maig, el tancament definitiu de la planta i l’acomiadament dels deu empleats que hi treballaven. Paral·lelament, Govern anunciava l’obertura d’un expedient a la societat.

A hores d’ara, des d’Eden, però, no ha transcendit si existeix la voluntat de fer-ho. Des de la plataforma insisteixen en el fet que s’ha optat per la via del responsable solidari per evitar una disputa en l’àmbit internacional, que seria més feixuga i costosa.

La darrera informació donada sobre el cas de la font d’Arinsal per part del Govern apuntava que la causa de la contaminació encara no havia estat determinada. Agències de salut franceses col·laboren, sobre el terreny, amb tècnics nacionals per determinar-ne l’origen. És previst que dilluns vinent, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, comparegui al Consell General davant de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient per donar explicacions sobre l’afer.

tracking