Seguretat Social

Goicoechea serà el mediador entre la CASS i els afiliats

El consell d’administració de la parapública crea aquesta figura en resposta a les queixes d’alguns assegurats sobre el tracte dels funcionaris

Goicoechea serà el mediador entre la CASS i els afiliatsDiari d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exministre de Salut i Benestar entre els anys 1995 i 2000, Josep Maria Goicoechea, serà el mediador entre els assegurats i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) quan s’hagi de resoldre alguna situació de conflicte. Així ho va decidir el consell d’administració de la CASS, que ahir va acordar dotar-se d’aquesta figura per fer d’intermediari quan els assegurats ho considerin oportú. Amb aquesta decisió, la parapública compleix la promesa del president del consell d’administració, Jean Michel Rascagneres, que el març passat va anunciar que hi hauria un mediador. Ho va fer després que el Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez, denunciés en l’informe corresponent al 2015 que havia rebut “nombroses” queixes d’afiliats sobre la manera que havien estat atesos per part de funcionaris de la CASS a l’hora de realitzar alguns tràmits. Uns fets que Rascagneres va qualificar en el seu dia d’“inadmissibles”.

A partir de l’1 de setembre, els assegurats que ho desitgin podran contactar de manera gratuïta amb el doctor Goicoechea, a través del correu electrònic mediador@cass.ad, deixant una nota a la bústia de la CASS o trucant al telèfon 870 800, per poder concertar una cita i exposar la queixa corresponent. L’exministre ha estat també director de divisió a l’oficina europea de l’Organització Mundial de la Salut i mediador de la Universitat d’Andorra.

En espera que la CASS acabi de definir com serà aquesta nova figura, Goicoecha va indicar ahir en declaracions al Diari que el mediador “és un projecte nou” amb el qual “es vol reduir el nombre de queixes dels afiliats i que si hi ha alguna persona que cregui que amb el mediador es pot solucionar el seu problema compti amb aquest figura”. L’exministre de Salut va matisar que “el que és clar és que els assegurats tindran dret a anar al Raonador del Ciutadà o a denunciar a la Batllia si ho consideren oportú”.

Altres acords de la CASS

En el consell d’administració es va acordar la contractació definitiva d’una metgessa per efectuar valoracions de danys corporals, revisions de persones en situació d’incapacitat temporal i de pensions d’invalidesa. També es proposarà al Govern una revisió del reglament regulador de les prestacions de reemborsament de despeses de desplaçament i d’allotjament per tal que persones amb discapacitats les puguin demanar a la CASS sense intervenció de la Conava.

DISCREPÀNCIES PER LES CONDICIONS PER CONVENCIONAR-SE

Els partits polítics presents al Consell General tenen visions diferents sobre la idoneïtat d’imposar condicions als professionals del sector mèdic per convencionar-se a la CASS. La parapública i el ministeri busquen fórmules per evitar un excés de metges en alguns sectors, com ara l’odontologia o la fisioteràpia.

Des de Demòcrates per Andor­ra, el conseller general Miquel Aleix assegura que “com a partit encara no tenim una posició definida” i resta en espera que “des de la CASS ens expliquin exactament les mesures”. El que sí que tenen clar des de la formació és que “s’han de trobar solucions per mantenir la sanitat i mirar si hi ha algun sistema per tenir cert control de la despesa”. “Hi ha hagut una davallada de població i en canvi cada any hi ha un increment en la despesa”, raona Aleix.

Per Liberals d’Andorra, Judith Pallarés es mostra partidària d’una regulació, “però el que creiem és que ha de ser per a tot­hom, no només per a determinades especialitats”. A la vegada, es pregunta “on és l’estudi que diu que hi ha un excés d’odontòlegs?” i es qüestiona si també pot passar en altres especialitats.

Per la seva banda, la socialdemòcrata Rosa Gili expressa “dubtes” sobre si cal un reglament: “Depèn dels criteris que s’apliquin.” “Entenc l’angoixa de la CASS que, com més metges convencionats, més despesa, però s’ha d’afrontar el problema d’una manera més general”, opina. Finalment, per Víctor Naudi (SDP) la clau és abordar la reforma sanitària completament i la Llei del SAAS. “Passen els anys, passen els ministres i el dèficit de la CASS no para de créixer”, considera el conseller general.

tracking