Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
legislació

Interior endurirà les penes per amenaces

El ministre ha relacionat el canvi amb els trets a l'edifici de la policia
Compareixença Espot a la comissió d'Interior

Interior endurirà les penes per amenaces

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, moments abans de l'incii de la comissió.

M. F. / ANA
Actualitzada 30/05/2016 a les 17:29
Elministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior té previst entrar a tràmit parlamentari en les properes setmanes una modificació "puntual" del Codi Penal que, tal com ha comentat el titular de la cartera, Xavier Espot, busca adaptar el text a les recomanacions fetes pel Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO); transposar una directiva europea relacionada amb l'Acord Monetari i endurir la pena vinculada a les amenaces no condicionals quan es facin de manera reiterada o amb arma, de tal manera que passin a ser delicte major. Així ho ha posat en relleu durant la seva compareixença a la Comissió Legislativa d'Interior per presentar els projectes en els àmbits de Justícia i Interior per al 2016

D'aquesta manera, i tal com ha concretat Espot, es vol implementar les recomanacions en matèria de tipificació dels delictes de corrupció que fa el GRECO per poder superar la tercera avaluació que es durà a terme aquesta tardor, i abans de la qual, també es vol fer un seguit de canvis a la Llei de partits polítics; també es pretén incorporar una directiva de la Unió Europea per a la protecció sobre creació i circulació de monedes d'euro, en concordància amb l'Acord Monetari i fer que el delicte d'amenaces no condicionals estigui més castigat perquè si es fa de manera reiterada o amb una arma passi a ser un delicte major. El ministre ha relacionat aquest canvi amb els trets a l'edifici de la Policia, fet que va succeir a finals de febrer, remarcant que les "lleis són normes dinàmiques" que cal adaptar a la realitat i que en el cas concret d'aquest delicte s'ha vist que el marc de la pena no era prou rigorós.

Aquests canvis en les lleis per donar resposta a les necessitats actuals també han estat esgrimits pel ministre per defensar una modificació a la Llei d'immigració, i que podria estar ja feta de cara a la tardor, per adaptar la modificació que es va fer el 2012 i que volia facilitar que els esportistes vinguessin a entrenar al país. Espot ha especificat que aquesta modificació obria les portes a "unes pràctiques que desvirtuen la finalitat" amb la qual es va fer, ja que era aprofitada per competir en les lligues nacionals o bé com a plataforma per fer-ho en les internacionals i en canvi la seva finalitat era únicament la de l'entrenament, ja fos no remunerat o remunerat però amb un conveni signat amb l'Executiu. Pel que fa a Interior, el ministre també ha manifestat que es continuarà treballant en relació a la lliure circulació de persones que es preveu en l'acord d'associació amb la Unió Europea, malgrat la negociació sobre aquesta llibertat s'hagi posposat fins a l'any que ve. També es vol impulsar un acompanyament als residents sense activitat lucrativa, per millorar l'atenció als residents passius.

El ministre també ha explicat que es continua treballant en el Codi de Procediment Civil, una feina "feixuga", amb la voluntat que pugui entrar a tràmit parlamentari a finals d'any. Després de la redacció, ara es farà arribar novament als operadors jurídics perquè donin el seu punt de vista definitiu. També es treballa en una Llei de mediació amb la intenció que el text final pugui estar acabat a la tardor.

Protecció Civil i 112
Una altra llei que també es vol tenir acabada aquesta tardor és la de Protecció Civil, en paral·lel amb la d'estats d'alarma i emergència. La primera inclourà en el redactat la creació del centre d'emergències 112 que s'haurà de materialitzar en els dos anys següents a l'entrada en vigor de la llei. Espot ha manifestat a preguntes de la consellera liberal Judith Pallarés, que la voluntat és crear "una nova ala" a l'edifici dels Bombers a Santa Coloma. El ministre ha exposat que "no es vol fer una estructura faraònica sobredimensionada" sinó una d'adaptada a la realitat, aprofitant els recursos amb què es compta actualment.

També es treballa en la Llei de seguretat pública, tot i que es tracta d'una feina que es troba en una fase embrionària per entrar-la a tràmit l'any que ve. "És relativament complexa" perquè ha de tractar moltes qüestions, ha destacat Espot, ja que servirà per regular qüestions que fins ara no ho estaven com la videovigilància o les mostres d'ADN i refondre els diferents decrets dels veguers sobre aspectes com sorolls o begudes alcohòliques al carrer, entre d'altres.

Una altra de les línies de treball que ha indicat Espot és la de la creació d'una Àrea de Cooperació Judicials i Relacionals Internacionals, que en breu comptarà amb un cap amb la previsió que de cara a l'any que ve s'hi pugui incorporar un jurista. Aquesta àrea, segons Espot, és "cabdal" pels compromisos internacionals que està assumint el país.

Pel que fa a Institucions Penitenciàries, s'està a l'espera de l'informe de la comissió consultiva per tramitar la llei juntament amb la dels Bombers i la de la Policia i dotar les places que hi ha vacants, unes tres. Pel que fa a les polítiques de reinserció, el coordinador educatiu treballa en la definició d'itineraris educatius i es vol potenciar la inserció laboral de tots els interns.
  • #1 Lleis a mida
    (30/05/16 19:25)

    Meyns llibertat i més repressió, amb el mant de la "legalitat",però el poble segueix clamant una democràcia participativa i no representativa,i a més una llei de responsabilitat política, per quant ?

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477