Llengua

Àlvar Valls titlla de “triomf de la ignorància” posar la 'h' al topònim 'Canòlich'

La presidenta del Centre de la Cultura Catalana veu bé prioritzar la voluntat dels ciutadans

Àlvar Valls titlla de “triomf de la ignorància” posar la 'h' al topònim 'Canòlich'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“És un tema que em cansa i em fa riure.” Així de contundent es va mostrar el periodista i traductor Àlvar Valls en preguntar-li pel fet que, finalment, el Govern hagi cedit a les pressions del comú de Sant Julià de Lòria i en la nova edició del nomenclàtor mantingui la h a Canòlich malgrat que les normatives ortogràfiques no ho preveuen. “És el triomf de la ignorància”, va reblar, assegurant que “la política ha passat per sobre de la ciència”. En l’opinió de Valls, mantenir la h és “una barbaritat ortogràfica” i al seu entendre “no veig motiu de discussió”. Considera que és una polèmica que “s’arrossega des de fa massa temps”, però alhora va apuntar: “que facin el què els sembli”. I hi va afegir: “Caldrà veure qui utilitza la forma oficial del nomenclàtor perquè suposo que obligarà les institucions, però no els privats, que podran fer el que els sembli”. Per Valls, doncs, “s’haurà de veure la vitalitat de la societat andorrana per fer ús d’una forma o altra”.

Més comprensiva, en canvi, es va mostrar la presidenta del Centre de la Cultura Catalana, Teresa Cabanas. “Crec que ha estat una solució una mica consensuada perquè la gent estava molt a favor de la h”. En aquest sentit, destacant que es tractava d’una opinió “una mica personal perquè com a grup no ho hem parlat”, va indicar que des del seu punt de vista “a vegades ha de passar per davant de les normes el que vol el poble”. Cabanas va recordar que “nosaltres sempre ho hem escrit amb h”, i va reiterar que “es tracta d’un cas molt puntual, especial i que tothom té molt assumit”.

Així doncs, considera que “la gent no s’ho prendria gaire bé si es tragués”, recordant que en el moment que es va proposar la forma sense h, seguint les normes ortogràfiques actuals del català, es va generar un fort enrenou i la revolta del comú de Sant Julià contra la mesura.

Des de fa cinc anys

La problemàtica es remunta a l’any 2010, quan es va presentar el nomenclàtor oficial i es va incloure el topònim sense h. El comú lauredià s’hi va mostrar totalment en contra i fins i tot va recórrer a la Batllia en considerar que la comissió de toponímia no era competent per fer canvis en els topònims sense un acord previ entre totes les parts. Malgrat que els tribunals no li van donar la raó, el Govern liderat per Jaume Bartumeu va decidir fer marxa enrere. Amb tot, els canvis encara no s’han oficialitzat.

tracking