Lluís Soldevila

“Esteu vivint no una època de canvis, sinó un canvi d'època”

Enfront de la por, aposta per aprofitar les oportunitats sense pensar-hi gaire

“Esteu vivint no una època de canvis, sinó un canvi d'època”Xavier Pujol

detail.info.publicated
Ordino

Creat:

Actualitzat:

Professor d’ESADE, consultor, formador i conferenciant internacional sobre actituds d’alt rendiment. Ha publicat el seu segon llibre, Morder el hielo, que ell mateix defineix com “una oda al canvi”. En va parlar ahir en una conferència organitzada per TEDx que es va celebrar a la seu d’Andbank.

Per què defensa el canvi?

El canvi és quelcom necessari i bo, a més d’inevitable, i ens permet avançar.

Tenim por dels canvis?

Crec que vivim amb por i canviem poc, i així és molt difícil avançar. Ens fa por perquè vol dir sortir de la zona de confort.

Què ens aporta?

Evolució. El camí cap a l’èxit passa per voler, saber i fer. Al final t’has de llançar, perdre la por i passar a l’acció.

I si ens hi resistim?

Negar-te el canvi és quedar-te enrere. És el complex de Peter Pan: tenir 40 anys i vestir com un noi de 20.

Pots llançar-te i acabar fracassant.

Sí, si no et llances bé. Jo no dic que et llancis al buit. Pots controlar com tu reacciones davant del canvi. El que has de fer és acceptar-lo i adaptar-te.

Però no és important entrebancar-se?

Important no, és absolutament necessari. Per això cal no pensar-hi tant. Cal fer, fer, fer i fallar, fallar, fallar. Com més fallis millor, és una oportunitat per aprendre.

Però hi ha el perill de defallir.

És un tema d’actitud i automotivació. És difícil, però es pot practicar.

Com?

Entrenant el cervell i pensant d’una manera adequada puc arribar a gestionar de manera efectiva. Hi ha dos tipus de persones: els que troben solucions als problemes i problemes a les solucions.

Com hem de perdre la por?

Un truc: fer dues llistes. Una de les coses que passaran si surt malament i una de les que passaran si surt bé. Aleshores pensa què és més bo.

Andorra afronta ara canvis en l’àmbit col·lectiu.

Esteu vivint no una època de canvis, sinó un canvi d’època. Resistir-se no serveix de res: toca reinventar-vos. Però us en sortireu, no en tingueu cap dubte, perquè sou terra d’emprenedors. Se’ls ha de posar fàcil.

tracking