Don Conreaux

“Al 2025 hem d'haver aconseguit la pau mundial”

Va deixar la seva carrera com a actor per dedicar-se a divulgar les propietats terapèutiques que diu que té el gong i també crea els jardins per la pau, un projecte apadrinat per l’onu

“Al 2025 hem d'haver aconseguit la pau mundial”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És canadenc, té 82 anys i des de fa temps viatja per tot el món demanant la pau. Durant el cap de setmana va dirigir dues activitats a AINA relacionades amb el ioga i el gong.

És el primer cop que visita Andorra. Quin és l’objectiu del viatge?

Establir diferents Jardins de Pau. Tenim un pla a nou anys vista. Al 2025 hem d’haver aconseguit la pau mundial.

I com s’aconsegueix?

Una de les coses que volem promoure és el gift giving. Es tracta de donar coses que tu tens i no fas servir a la gent que ho necessita. Gratuïtament, és clar. És una nova economia. També va enfocat als països que creiem que han de cooperar més entre ells per tal d’ajudar-se i que la gent se’n beneficiï.

Què és exactament un Jardí de Pau?

És un lloc on els músics es poden reunir i tocar i cantar per la pau mundial. Poden compartir projectes de pau juntament amb els nens i poden aprendre els uns dels altres.

Divendres es va reunir amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, per explicar-li el projecte. Com va anar?

Esperem que trobin un petit espai per dissenyar-ne un. En tot el món ara n’hi ha onze i en volem crear molts més. Així la gent pot venir, trobar la pau i treballar junts.

Està reconegut com un gran mestre de gong en l’àmbit mundial. Què aporta el so d’aquest instrument a les persones?

Si tens poca energia, el gong te’n dóna. Si mentalment estàs bloquejat, et dóna pau. Si no saps què has de fer amb la teva vida, l’escoltes i ho saps.

Diu que té propietats curatives.

Sí. L’únic que s’ha de fer és asseure’s davant de l’instrument i notar com et va transmetent energia. Et dóna pau, serenitat i també optimisme. És l’únic instrument capaç de fer-ho.

L’únic?

Sí, perquè és un altre tipus de música. El gong és com un motor de força. No té res a veure amb melodia o harmonia, només és to. Un to curatiu que va penetrant al cos, que l’absorbeix. Quan tens un problema físic o mental, l’energia va directament allà. En el futur moltes coses es curaran amb música i sons.

I no es pot fer amb cap altre instrument això?

Tots poden ser curatius, però un gong de 70 centímetres transmet la mateixa energia que una orquestra de cent instruments. I això és molta força!

Com va descobrir aquesta força?

Era actor de Hollywood i al 1969, durant un rodatge, hi havia un mestre iogui a la ciutat on era, em van oferir conèixer-lo i vaig acceptar. Quan va tocar el gong quasi vaig levitar. Vaig tenir l’impuls de voler-ne aprendre. Des d’aleshores viatjo per tot el món ensenyant a la gent a tocar-lo.

Suposo que quan va començar, als Estats Units no era una cosa gaire popular.

Ningú n’havia sentit a parlar. Era l’època dels hippies i de la guerra del Vietnam. Des de llavors molta gent va començar a tocar el gong i a donar-se pau a la ment, i a curar-se a si mateixos.

I va deixar la feina d’actor.

Sí, vaig començar a obrir escoles i a escampar aquest coneixement. Però ara ja tinc 82 anys i em vull jubilar. Estic buscant algú que m’agafi el relleu. Per sort ara a tots els països hi ha gent que toca el gong. Així que quan ho tingui resolt, tornaré a Hollywood i faré una pel·lícula sobre el gong (riu).

Aquest cap de setmana va fer una classe de Kundalin Ioga a AINA. En què consisteix exactament?

Hi ha molts tipus de ioga. El Kundalin és l’original. Rejoveneix les glàndules endocrines, que són les que produeixen hormones. Les hormones se segreguen al sistema sanguini i van cap al cervell. Actualment se sap que hi ha dues parts del cervell que creixen: l’hipocamp i el lòbul frontal, que és la part de la imaginació i la creativitat. Fins al dia que morim, segueix creixent. I el gong hi ajuda, i això et fa ser més feliç. Per tant, el gong dóna felicitat.

tracking