Equipaments

Negociació per obrir al públic el pàrquing de Casa de la Vall

S’està estudiant com la corporació podria assumir-ne la gestió i si caldria canviar el sistema de barrera que hi ha actualment.

Negociació per obrir al públic el pàrquing de Casa de la VallXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les reivindicacions que fa més anys que arrosseguen els comerciants del centre històric d’Andorra la Vella és la d’aconseguir donar un ús públic al pàrquing exterior del Consell General. L’any passat la qüestió es va tornar a posar sobre la taula i ara, segons van confirmar al Diari fonts del comú de la capital, les negociacions estan obertes. Les dues parts treballen per tal d’establir quin és el millor model de gestió, però en principi la solució passaria per un model mixt. És a dir, compartir l’espai tant els consellers com la ciutadania en general.

Les fonts van indicar que en principi s’estudia la manera com el comú podria assumir la gestió de l’aparcament i d’aquesta manera poder reforçar les places d’estacionament tant per a la zona del nucli antic com per a la part alta de l’avinguda Meritxell. La idea seria que durant les nits, un cop s’acaba l’activitat parlamentària, i els caps de setmana qualsevol ciutadà pogués accedir a l’aparcament com si fos un equipament comunal. “El que es vol és donar-li un servei en hores que està buit”, van assegurar les mateixes fonts. Ara, però, falta definir com es poden compaginar les dues coses, si faria falta canviar el sistema de barreres que hi ha actualment o trobar una altra sortida per controlar l’estacionament dels vehicles.

Dinamització

Segons van indicar les fonts consultades, la corporació confia que les negociacions arribin a bon port. I és que es considera que l’obertura de l’aparcament al públic com a mínim en les hores i dies que no hi ha activitat parlamentària podria ser un element més que ajudaria a dinamitzar la zona. Les mateixes fonts van recordar que es tracta d’una “reivindicació” dels comerciants i que, quan se celebren activitats tant al centre històric com a la part alta de l’avinguda Meritxell, sovint es troben a faltar algunes places d’estacionament que quedin properes a les propostes.

Cal recordar que actualment, l’aparcament exterior del Consell General, que disposa de 39 places, l’utilitzen els membres del funcionariat i els parlamentaris del Consell així com el personal de les administracions properes. Tots ells també disposen del nou aparcament subterrani (amb 60 places) i hi poden aparcar de manera gratuïta. En total són 99 places per a 88 persones.

Amb tot, arran de les peticions reiterades dels comerciants, a final del 2014 es va obrir un debat sobre la possibilitat d’obrir l’equipament al públic. Des de Sindicatura en un primer moment es va dir que es veia impossible aquesta opció, però finalment es van mostrar disposats a negociar. De fet, fins i tot el llavors conseller de la minoria comunal de DA a la capital, Carles Torralba, va explicar públicament que havia fet una petició a Sindicatura perquè s’obrís l’aparcament. Pel que fa als membres dels grups parlamentaris, es van mostrar favorables a satisfer les demandes dels botiguers. Des de Liberals d’Andorra es defensava precisament la fórmula mixta, que no impliqui “ni treure l’aparcament al personal de l’administració ni rebutjar una obertura al públic”. De la seva banda, el Partit Socialdemòcrata veia complicat obrir al públic l’espai però assegurava que era necessari obrir el debat per trobar una solució. En el mateix sentit es van manifestar des de Socialdemocràcia i Progrés. En aquest cas, fins i tot, es plantejava la possibilitat de fer un estudi per determinar com s’hauria de gestionar l’obertura. Una opció que sembla que és la que s’estudia ara.

tracking