Finançament públic

Impagats vuit préstecs més del programa avalat per l'executiu

Govern fa públic que vuit préstecs més no seran retornats pels beneficiaris i serà l’Estat qui haurà de pagar un cop els bancs executin els avals

Impagats vuit préstecs més del programa avalat per l'executiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa de crèdits públics per a innovadors i petits negocis ha tornat a presentar un nou balanç negatiu després que l’executiu hagi fet públic els impagaments de vuit beneficiaris. En total l’Estat haurà de fer front a 800.000 euros després que els titulars dels préstecs hagin deixat de pagar les quotes i les entitats bancàries hagin executat Govern com a avalador. Dels 800.000 euros que haurà d’assumir les arques públiques més de la meitat corresponen a dos projectes emblemàtics. D’una banda hi ha 230.000 euros que s’hauran de pagar del diner públic perquè Bio Valira no va complir les obligacions de retorn, i de l’altra hi ha 215.000 euros no retornats al banc per part de Philip Garcia, impulsor de la facultat d’Odontologia de les Valls. Cal recordar que Garcia acaba de portar l’executiu als tribunals perquè li ha retirat el permís per oferir estudis universitaris homologats. La resta de préstecs no retornats (veure taula adjunta) són de menor quantia i la majoria corresponen a microcrèdits.

Els casos de morositat corresponen a les concessions fetes durant la primera legislatura de Toni Martí. El programa ja havia patit impagaments de major quantia i especialment polèmic va ser el d’Ordino Studios. La fallida de la productora va deixar un forat proper als 2,5 milions d’euros dels quals tres quarts de milió eren d’un préstec avalat pel Govern que l’Estat va haver d’assumir. L’escàndol va esclatar a finals del 2013 i va comportar que s’endurissin les condicions d’atorgament i els mecanismes d’aval. Els vuit préstecs que acaben de significar l’execució de l’aval públic van ser donats entre novembre del 2010 i juliol del 2013, abans que l’escàndol d’Ordino Studios esclatés.

Concessions aturades

La major part de préstecs concedits sí que s’estan retornant, però fonts de diferents partits van indicar ahir que els nous casos de morositat de més prestataris demostra que el programa era i és un error. L’executiu, de forma indirecta, ja ha reconegut que es van equivocar a voler mantenir un programa que va ser impulsat originàriament per l’executiu de Jaume Bartumeu. El mal disseny de les condicions, segons fonts properes al gabinet, ha derivat que l’Estat no tingui eines eficients per disposar de certes garanties. Un cop el beneficiari deixa de pagar no hi ha alternatives fora d’abonar l’import de l’aval. Aquest reconeixement implícit es va visualitzar en l’aturada del projecte a partir de l’abril de l’any passat. L’executiu no ha concedit més préstecs avalats. L’últim que es va donar data de març del 2015.

En realitat els casos de morositat detectats són deu, però en dos situacions l’executiu hauria aconseguit trobar alternatives per no perdre tots els diners avalats. En el cas de Texbor s’ha produït una renegociació del deute amb un calendari de pagaments menys feixuc. Amb aquest pla s’ha cancel·lat el préstec anterior de 210.000 euros i se n’ha signat un de nou de 500.000 amb data 24 de febrer, segons consta al BOPA, En el cas de l’empresa 1D3A també existeix un impagament amb execució de l’aval de 225.000 euros prestats. Però la societat té nous propietaris i l’executiu ha negociat el retorn del deute d’una forma esglaonada.

Les mateixes fonts properes a l’executiu van indicar que de moment no hi ha previst reiniciar aquest tipus de préstecs amb microcrèdits o a la innovació ja que no es van trobat els mecanismes suficients de control. En el futur es podria estudiar, però sempre des d’una perspectiva d’evitar que l’Estat hagi d’assumir els impagaments.

tracking