Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar

L'aigua de la font d'Arinsal està contaminada i es clausura la planta

El Govern recomana tothom que tingui Aigua d'Andorra que la retorni al punt de venda on la va adquirir
48787.gif

48787.gif

El ministre de Salut ha comparegut per informar del cas.

Actualitzada 27/04/2016 a les 18:30
"Hi ha pràcticament norovirus en totes les mostres analitzades", ha assenyalat el ministre, que ha exposat que "està contaminada la font", tal com han conclòs els resultats de les anàlisis que el Govern ha rebut avui a les 15 hores.
Com s'ha pogut contaminar la font és encara un misteri. El Govern descarta la possibilitat que hi hagi hagut alguna filtració d'aigües fecals, tal com ja va apuntar ahir. "Hi ha hagut filtració del virus". "Els virus poden arribar a les fondàries i infectar l'aqüífer", ha assenyalat Josep Casal, director de Salut, entre les possibilitats que s'estudien. "Això no vol dir que la femta hagi arribat a l'aqüífer", ha explicat. "Si hagués estat així les anàlisis bacteriològiques haguéssin estat positives", ha afegit.
"Estem davant d'un agent nou i no sabem com s'ha pogut produir la contaminació; el virus podria estar en el medi", hi ha afegit, a l'hora que ha constatat que darrerament no hi ha hagut "cap canvi substancial" en l'etorn de la captació – ha concretat que l'aqüífer té un perímetre de protecció de més de 6 metres de formigó– i que s'analitzarà a fons què ha pogut passar.
A la roda de premsa s'ha explicat que els resultats trobats són de 20 unitats virals per cada 5 litres d'aigua del genotip 1 de norovirus i de 110 unitats virals del genotip 2 de norovirus. Són xifres molt allunyades del que s'havia indicat des de Catalunya, que es va apuntar que hi havia entre 1.000 i 10.000 unitats virals.
Amb tot, s'ha constatat que hi ha lots que sí que estan contaminats pel virus i altres que, en canvi, no. El Govern, en tot cas, recomana tothom que disposi d'ampolles d'Aigua del Pirineu que les retorni al punt on les van adquirir perquè se'n faci la recollida, ja que es tracta d'un producte probablement en mal estat. També es procedirà a la retirada de tota la producció que es troba distribuida tant a Andorra com a fora. Un dels propers passos serà la definició d'un procediment per retornar els diners de l'aigua que ja havia estat distribuida.
El ministre ha explicat que les responsabilitats es podran determinar un cop s'hagi finalitzat la fase d'informació i investigació. 
A Andorra, tal com  ha informat el ministre, no s'ha detectat cap brot de gastroenteritis que s'hagi pogut assocar al consum de l'aigua d'Arinsal. 
El ministre ha recordat que la font d'Arinsal només abastia la planta embotelladora i, per tant, l'aigua de la població d'Arinsal no s'extreu d'aquesta font.
  • #22
    (28/04/16 00:41)

    FONT D'ARINSAL " S'hi han cagat " Ja fa dies que venim dient que l'augment de gastros al nostre país delata que tenim alguna cosa més que unes ampolles de talla gran. Manifestem que la ciutadania te un cert neguit i si el Govern pensa donar les dades de forma oberta i transparent, tant mateix si aquestes dades han de comportar mesures. Finalment el Govern fa alguna cosa, sense la celeritat que calia, i jugant amb la salut de les persones, és clar. La doble cagada; 1ª Cagada. Per un costat tenim la física, fecals humanes que han contaminat l'aigua i han generat la malaltia, aquesta la volem entendre com involuntaria si atenem la presumpció d'innocència com a premisa, això ja és veurà. 2ª Cagada. La gestió deficient del Govern en un afer de salut pública. Sense pendre accions cautelars ràpides de retirada del producte, i sense recomanar que es deixi de consumir, el Govern ha permès la propagació de forma negligent. Aquí si tenim una actuació premeditada i amb voluntat de dol. Queda clar que la poca o gens confiança de gestió que els governants de torn han de gaudir per ser mereixedors dels càrrecs que ocupen ja no existeix, Aquests governants han jugat amb la salut del Poble i això no es tolerable de cap de les maneres. Quina serà la pròxima que ens faran ??

  • #21
    (27/04/16 23:42)

    Passeu per les escoles o a urgències i demaneu si hi ha hagut un brot de gastro a Andorra ! Us puc assegurar que si , fins hi tot dit per la meva metgessa de capçalera. És desconcertant que Govern estigui amagant la veritat ! Inadmissible. Som un país de pandereta !

  • #20
    (27/04/16 23:31)

    Ahir encara vaig veure un forn de Pa d'Andorra que venia un aigua del pirineu a una nena pel berenar, tot plegat mereix com a minim una dimissió, pero si no dimitim pel trafic d'Or, ni per BPA, pero aixo suposa que li farem la culpa al Bartomeu, o als mals Andorrans que fan una campanya contra Govern, Sr Marti s'esta cobrint de gloria, no encerten ni una, mala sort, segur, pero la gestió de totes les crisis Pesima.......!!!! Marti DIMISSIÓ i Eleccions. La gent cada dia ens sentim menys representats per vostès.

  • #19
    (27/04/16 23:14)

    El ministeri de salut ens hauria d'informar de quants casos de gastroenteritis hi ha hagut a Andorra aquestes darreres setmanes i si hi hagut un increment de casos respecte la mitjana, si el Govern no ens dóna aquesta informació, o bé ens l'està ocultant o bé no la disposa, quina de les dues opcions més greu. Esperem que el Govern gestioni aquesta crisi millor que la de BPA, tot i que de moment sembla anar pel mateix camí. Si els padrins tornessin a aixecar el cap, s'esgarrifarien de com es governa el País.

  • #18
    (27/04/16 22:11)

    solament un incis , delictes contra la salud publica acabes a la comella, i infectar a 4000 persones per no tindre cap protocol de control ni de desinfecciò de l'aigua no passa res.... doncs crec que tindriam que tindre molts mes controls dels productes d'andorra pero clar es molt mes important el dopping o les tifes de gos!!!!

  • #17
    (27/04/16 21:49)

    es clar que a Andorra hi ha casos, però no han sortit a la llum. la meva dona va passar una gastro de 48h que no saviem d'on provenia...després de la noticia a Catalunya, vam quadrar-ho. Va comprar una ampolla petita d'Aigua d'Arinsal a un centre esportiu cèntric de la capital.

  • #16
    (27/04/16 21:20)

    Sembla ser que els nostres propis polítics són els homes de negre que s'encarregaran de traspassar els poders d'Andorra a Europa, perquè sinó no puc comprendre la passivitat amb la qual succeeixen la cadena de desgràcies.Pobre Andorra, podrà recuperar-se d'aquets despropòsits?

  • #15
    (27/04/16 20:25)

    Tot aquest cas es molt estrany. A Andorra cap cas de gastroenteritis...Sembla que les analítiques rutinaries eren correctes...Els d'abaix s'espolsen ràpidament les puces, mentre els de Govern no saben enfrontar la campanya de descrèdit, ni son bons per sortir a donar explicacions quan toca, ni estàn a l'alçada nomès "si bwana" als d'abaix ...molt llástimós tot plegat!

  • #14
    (27/04/16 20:01)

    Doncs jo tinc garrafes de 6L a casa ! Aqui ningú diu res ! Sr Alverez , si vostè no sap gestionar aquest problema amb transparència , millor que dimití ja !!!! Tot això es vergonyós !!!! Visca DA

  • #13
    (27/04/16 19:51)

    I no parlem també estreptococs i d'enterocs faecalis que ja fa temps que s'hi van detectar? Es sorprenent que desapareguessin per art de màgia!

Veure’n més
22
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477