Comerç

FNAC tindrà una botiga als grans magatzems Pyrénées a l'estiu

Les dues empreses van anunciar l’acord comercial ahir en sengles comunicats

Una botiga de la multinacional francesa.Agencies - Andorra la Vella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’anys de rumors i investigacions de mercat, FNAC va confirmar ahir la seva arribada al Principat. Serà aquest estiu i estarà ubicat dins del centre comercial Pyrénées, tal com van anunciar les dues empreses en sengles comunicats. A diferència del que passa en la majoria de casos, no és FNAC qui lidera la inversió amb una aposta per instal·lar una botiga, si no que és Pyrénées qui obté una franquícia de la multinacional i destinarà un espai del centre comercial als productes de l’empresa francesa.

Segons expliquen, FNAC “oferirà als seus clients la totalitat del catàleg de productes culturals –llibres, música, cinema, videojocs, infantil–, tecnològics –informàtica, telefonia, so, fotografia, imatge– i serveis –assegurances, clínica micro, entrades– de la companyia”. Les dues empreses van felicitar per l’acord: “Totes les famílies dels productes que toca FNAC i que nosaltres tinguem estaran sota el seu paraigua”, va indicar Joaquim Serrahima, director comercial de Pyrénées. Més enllà va anar el director dels grans magatzems, en afirmar en el comunicat que “aquest acord permet ajuntar el millor dels dos mons: el lideratge d’FNAC en el seu sector amb el de la nostra companyia al mercat andorrà”. Serrahima va apuntar també que “per a FNAC, Andorra és un nou mercat i a més consolida els mercats espanyol i francès, els principals del d’Andorra”.?Pel que fa a la ubicació, Serrahima va revelar que “en principi se situarà al subsòl” del centre comercial. L’operació s’ha tancat amb FNAC Espanya, que obrirà la seva segona franquícia.

Llarg aterratgeL’arribada d’FNAC al país és quasi una telenovel·la comercial. Les primeres informacions de l’aterratge de la multinacional van ser a meitat del 2013. Aleshores s’havia d’establir just darrere d’Illa Carlemany, amb una botiga de dues plantes situada en un edifici de propietat de la família Tàpies. Es va posar fins i tot data: l’estiu d’aquell mateix any. Al final les negociacions no van fructificar. Aleshores, el petit comerç va posar el crit al cel, amb previsions molt negatives. Eren altres temps, amb els anys més durs de la crisi, les beceroles del llibre electrònic i una indústria discogràfica que tot i que anava de cap a caiguda, encara no havia tocat fons com actualment.

El projecte es va reprendre mesos més tard. Al maig del 2014 la mateixa empresa francesa va explicar que tenia intenció d’instal·lar-se al país entre el juliol i el desembre del mateix any, i que ho faria a través d’una franquícia, tal com sembla que ha acabat succeint amb Pyrénées. Però com va passar en l’anterior ocasió, les converses amb empresaris del país no van reeixir.

ESCEPTICISME ENTRE ELS PETITS COMERCIANTS

El petit comerç no sembla gaire preocupat per l’arribada d’FNAC al Principat. D’entrada expressen certs dubtes pel fet que l’obertura de la marca francesa s’havia anunciat en ocasions anteriors. Després es mostren expectants per veure exactament què es vendrà, donat que la gamma de productes de la multinacional engloba un ventall força ampli. “Serà una franquícia més que vendrà en una àrea comercial. Crec que els hi farà més mal a les altres grans superfícies que no pas a nosaltres”, comentava Anna Riberaygua, de la llibreria La Puça d’Andorra La Vella. Lluís Canal, de La Llibreria, també a la capital, ho veu encara menys problemàtic:?“crec que vindran més per l’electrònica. Els supermercats avui en dia ja venen els llibres com si fos xocolata. Més que vendre’ls, els tenen allà per si algú passa els agafa”. Entre les botigues d’electrònica tampoc es percep com un gran mal de cap, i ho vinculen a accions concretes. “Ens pot afectar en promocions puntuals”, raonava Antoni López, de J&M Electronics, a Escaldes-Engordany, que planteja una preocupació:?“Si venen amb els preus espanyols però amb un 17% menys pel diferencial de l’IVA llavors sí que ens pot afectar”.

tracking