Seguretat social

Empresaris en peu de guerra per la pujada de cotitzacions

Sindicats i patronal rebutgen l’augment del 2% de les cotitzacions, que entra avui en vigor

48163.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D’aquesta manera, l’assalariat passa a aportar el 6,5% del seu sou a la branca general i l’empresa un 15,5%.

Sindicats i patronal lamentaven ahir l’aplicació d’una mesura que han rebutjat des que el cap de l’executiu, Toni Martí, la va donar a conèixer durant el debat d’orientació política del passat mes d’octubre i que ha estat en stand by fins a l’entrada en vigor del pressupost de l’Estat per a aquest any. Martí es va reunir, durant les setmanes següents, amb representants de la patronal i dels sindicats de treballadors per explicar-los el perquè de l’augment. En tots dos casos, es van mostrar contraris i van demanar informació complementària. Cap l’ha rebuda.

El secretari general del Sindicat Andorrà dels Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, acusava ahir Martí de “mentir”. “Se’ns va prometre un document amb les dades que justificaven el perquè de l’augment. I seguim esperant-les. El cap de Govern ens ha mentit, s’ha burlat de nosaltres. Fan el que volen. És prepotència institucional”, va criticar.

Menys poder adquisitiu Fornieles va insistir en “l’ofec” que suposa l’auge per als dos bàndols. “Per a un gran empresari no és res un 1%, però sí per al que va ofegat. És una gran càrrega i tot per una mala planificació de la CASS”, va afegir. En el cas de l’assalariat, Fornieles també va voler remarcar “la pèrdua del poder adquisitiu que li pot suposar, perquè li abaixes el salari. També es poden produir acomiadaments en el cas d’aquelles empreses que ja passaven per dificultats”.

Des de la patronal, el rebuig a la nova mesura també és unànime. En la trobada amb Martí, del passat octubre, van presentar-los un document amb propostes per reactivar l’economia i que reclamaven que fossin complementàries a l’augment de les cotitzacions. L’executiu es va comprometre a donar-los resposta en dues setmanes. Ahir, seguien esperant. “S’ha optat per la solució senzilla, apujar els impostos, però no per fer reformes per contenir la despesa, que és el problema”, lamentava el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, tot afegint que “mentre la CASS va gastant diners que es podrien estalviar”. També el president de l’associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, va mostrar el seu desacord. “Els salaris es veuran repercutits i, per a l’empresari amb pèrdues, és un gran problema”, va criticar. “Una vegada més el sector privat surt perjudicat i, no podem oblidar, que no està tan clar que en un futur hi hagi fons per poder cobrar”.

Cap comunicació Segons confirmaven CEA i PIME, a banda de la publicació ahir al BOPA, des de la CASS no s’ha informat encara a l’empresari de l’augment de les cotitzacions que s’aplica a partir d’avui. En aquest sentit lamenten que s’ha aplicat “a corre-cuita” i que l’executiu “ha tirat pel dret”. Consideren que s’hauria d’haver previst “uns mesos” per a l’aplicació per tal que les empreses poguessin preveure la pujada als seus pressupostos.

Tant sindicats com patronal avancen, però, que no es quedaran de braços plegats. Fornieles anunciava accions al respecte, que no va voler concretar, el pròxim dia 1 de maig amb motiu del Dia internacional del treball. CEA també té intenció de prendre mesures mentre que des de la PIME anuncien una futura ronda amb totes les formacions amb representació al Consell General per abordar la qüestió.

tracking