Gastão Fernandes

“No té res a veure la vida a Andorra amb Moçambic”

El jugador, nascut a Moçambic, va arribar a Andorra al mercat d’hivern.21 anys. És un rodamon del futbol en haver jugat a Portugal, Moçambic, Espanya i ara al Principat, on prova sort amb l'FC Lusitans després d’haver patit la pitjor cara d’aquest esport.

“No té res a veure la vida a Andorra amb Moçambic”F. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quin és el seu lligam amb Moçambic?

Hi vaig néixer. Quan tenia quatre o cinc anys vaig marxar a Portugal amb la família a la recerca d’una vida millor i perquè el pare és d’allà.

En recorda alguna vivència?

No gaires, ja que era molt petit. El que puc dir és que tinc flaixos de quan jugava a futbol al carrer.

Quan va tornar al país africà?

Amb 19 anys. Jo estava al Quarterense, de la segona B portuguesa, i vaig acceptar una oferta de l’equip Liga Deportiva de Maputo de la Moçambola, que és la primera divisió de Moçambic.

Com va ser l’experiència?

Molt maca. Des que vaig marxar no havia tornat i al principi em va costar una mica adaptar-m’hi. Per exemple, no reconeixia la cara de l’àvia, però era una oportunitat per conèixer la família i jugar.

Quant temps va estar-hi?

Sis mesos. La meva intenció era tornar a Portugal, on havia de jugar a segona A, però vaig arribar amb una pubàlgia i em vaig haver de tractar correctament.

I va provar sort a Espanya?

Correcte. El Leganés B, de tercera nacional, em volia, però no vaig aconseguir que em fessin un contracte professional i no vaig fitxar.

Com va acabar a l’FC Lusitans?

El meu representant m’havia parlat del club. No el coneixia tot i que sabia que estava en un país petitet, maco i fred (riu), però mai l’havia visitat. El que més em va agradar és que era una entitat de portuguesos i em sento com a casa.

Nota gaire el canvi?

Sí. La primera setmana estava una mica a l’expectativa i amb nervis. Em vaig quedar molt sorprès amb el fred i la neu. Mai de la vida n’havia vist tanta.

Quines diferències podria explicar entre Moçambic i Andorra?

Si ho compares amb la vida aquí no té res a veure. La majoria són pobres, ja que el salari mitjà mensual és de 75 euros. Els contrastos són molt forts, ja que pots veure gent amb cotxes de luxe i alhora nens greixant sabates.

Entenc que és molt impactant.

És complicat. El més heavy per a mi era quan ens concentràvem en els hotels on ho teníem tot i després sortíem i vèiem els nens venent mocadors en comptes d’estar a l’escola amb els amics. També aprens, acabes donant valor a les coses menors i te n’adones que els problemes que tens no ho són tant.

Futbolísticament què en pensa?

Tàcticament no hi ha gaire diferència, però físicament, sí. Allà es corre molt, les temperatures són molt altes i has d’estar molt preparat. Ara bé, els camps són millors que aquí perquè Moçambic està al costat de Sud-àfrica i van copiar moltes coses del Mundial del 2010 i també d’Europa.

Veu l’FC Lusitans amb possibilitats d’entrar a Europa?

L'equip va bé. Estem anant pel bon camí i tinc la confiança que ens classificarem per a Europa. Som un grup molt bo, estem tots units i els resultats són bons.

tracking