Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Sergi Riba

“Als anys 90 es va construir en zones on no es podia”

Sergi Riba, enginyer civil, té 30 anys i és de Segudet. Està enllestint un estudi que permetrà conèixer quines són les zones del país que tenen un risc més alt de patir desbordament de rius.
Hi ha perill de desbordaments a Andorra?
Últimament cada any estem tenint afectacions torrencials. És el que va passar a Aixirivall, a la Peguera, al riu Runer el 2008 o al riu de Montaup el 2010. A Llorts, per exemple, entre el 1600 i el 1700 va desaparèixer l’antiga església.

I vostè s’ha dedicat a estudiar aquest tipus de riscos naturals.
He creat una metodologia per identificar els riscos, classificar-los i quantificar-los. Proposo fer una combinació de quatre blocs: analitzar els paràmetres històrics, la forma de les conques i dels rius, els paràmetres geològics i després els models numèrics.

I això permet saber quines
  • #3 Joan Lluís Ayala
    (20/03/17 20:51)

    Enhorabona al sr. Riba per la iniciativa. Cal conscienciar-nos dels perills i dels costos que després suposa una catàstrofe que, en ocasions, es pot minimitzar amb la prevenció. Tanmateix, és interessant unir diverses ciències que no sempre estan tan allunyades i moltes vegades es retroalimenten. La climatologia històrica és una especialitat cada vegada més necessària i de vegades només cal llegir la història. Vaig tenir la sort de fer el treball de detecció de riscos naturals a través de les fonts documentals (Beca Cebrià Baraut 2008-2009) i és impactant com amb diversos precedents s'ha obviat el perill. En el cas d'Aixirivall, per exemple vaig obtenir episodis els 1763, 1780, 1808 o 1874 i d'aquests uns quants on desprès s'ha construït. Per això, moltes de les vegades només caldria aplicar el sentit comú, que es converteix en el menys comú dels sentits.

    Respondre
  • #2 Rafel M.
    (20/03/17 12:53)

    A tants i tants llocs s'ha construit i que no es podia,i amb el vist i plau de comuns i govern,en citaré uns quants a la seva Parròquia, Bordes d'Arans,Farreres,Les Salines etc.que farem ara amb tota aquesta construcció? s'havia d'haver prohibit la seva venda?ara en cas d'un desastre qui será el responsable?,Espero que a partir d'ara es facin les coses més bé i amb seny.

    Respondre
  • #1 Laura
    (20/03/17 09:11)

    I al 2016, benzineres.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts