Fernando Aixa

“L'art marcial és el reflex de les relacions entre persones”

Tota una vida lluitant contra si mateix. 46 anys, de Barcelona. Té el major grau possible com a instructor de budo-taijutsu. Demà imparteix un taller de defensa personal (19.30 h, Complex esportiu d’Encamp).

“L'art marcial és el reflex de les relacions entre persones”Àngel Font

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina és la diferència entre arts marcials i esport?

L’objectiu. En un esport és la competició, guanyar un oponent. A les arts marcials el teu oponent ets tu mateix, lluites contra les teves debilitats. El premi no és guanyar un altre, sinó la superació de les pròpies limitacions. A més, en la competició esportiva la victòria rau en la derrota de l’altre, mentre que a les arts marcials la victòria és positiva per a tu i per a la resta, perquè si tu guanyes personalment la gent del teu voltant, també.

I la diferència entre el budo-taijutsu i altres arts marcials?

En l’àmbit tècnic el budo-taijutsu és més ampli, està conformat de nou tradicions, que provenen de diferents èpoques de la història del Japó. En el karate es van especialitzar en els cops, en el judo en les projeccions, i la nostra art marcial engloba totes aquestes modalitats.

Vostès no fan ni competicions ni tornejos, oi?

No, seria perillós. Les tècniques que utilitzem provenen de la lluita en temps de guerra. Com que l’objectiu no és veure si la nostra tècnica funciona o si jo soc millor tècnicament que l’altre, no ens cal fer competicions. La nostra lluita és interna, entrenar, superar-nos, veure quins són els nostres errors i corregir-los.

És un art de defensa i no d’atac?

Però, com et defenses? La línia entre la defensa i l’atac és molt prima. La premissa important és que no has d’utilitzar les arts marcials si no és realment necessari, només quan la teva integritat física corre perill.

Alguna vegada li ha calgut?

Sí, un parell de cops. Amb les eines que m’ha donat l’art marcial he pogut resoldre la situació amb el mínim d’agressivitat possible. Però jo empro l’art marcial cada dia, perquè en el fons és el reflex de la relació entre les persones. Quan entens això ho pots aplicar a qualsevol faceta de la teva vida.

Per exemple?

Ajuda a tenir més confiança sobre tu mateix, sabent que les limitacions es poden superar. I el fet de saber com es pot fer mal a les persones et fa ser més conscient de les conseqüències dels teus actes, més prudent i just.

Per a vostè és una filosofia de vida?

Sí, respectar la gent, intentar millorar i no fer mal a ningú. M’he format com a persona i home a l’ombra de les arts marcials. El que jo soc és producte d’aquesta influència.

Imparteix tallers de defensa personal.

Sí, a gent que té una necessitat de seguretat, pels motius que sigui, i busca una eina que l’ajudi. Els proporciono elements i conceptes que, malgrat no haver practicat mai arts marcials, poden aplicar a la vida quotidiana.

Alguna recomanació?

La prevenció. Observant l’entorn podem prevenir. Si veus pel car­rer una persona no adequada i canvies de carrer evites la situació amb ella. Si no te n’adones arribaràs a tenir un conflicte.

tracking