Vania da Costa Novais

“Si no hi posem de la nostra part la tradició es perdrà”

>> Una tradició de benvinguda de l’any
24 anys. Novament fa part dels cantaires que aquest cap de setmana i els dos següents portaran les ‘Janeiras’ arreu del país i a la catedral de la Seu.

“Si no hi posem de la nostra part la tradició es perdrà”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És al grup des de ben petita.

Sí, vaig començar al grup de folklore amb tres anys.

Hi participava la família?

El meu pare hi va començar i anava amb ell, i des de llavors en formo part.

Ara enceten la dotzena edició de les ‘Janeiras’. Expliqui’m en què consisteix.

És una tradició portuguesa en la qual un grup de gent visita les cases per desitjar bon any a les persones que hi viuen. La gent ens deixa entrar i ens prepara una mena de vermut, ens posen xoriço i productes que fan en aquesta època.

I ho continuen fent, d’anar a les cases? Perquè visiten esglésies, la catedral de la Seu, establiments comercials, residències d’avis...

Cases, molt poques. A Portugal és diferent perquè cadascú té casa seva i pots fer soroll sense molestar, aquí és més difícil.

Quin tipus de cançons canten?

Com diuen a Portugal, és música de reis, no té res a veure amb les nadales. A la plaça del Poble, durant el poblet de Nadal, sí que vam cantar nadales. Ara és diferent, són cantades de benvinguda a l’any.

És de les més joves del grup?

Encara n’hi ha de més joves. Tenim una nena petita que té dos anys. Hi ha varietat d’edats i la sort és que hi ha molta gent jove, i ens sentim molt orgullosos. Vas a Portugal i en molts grups la majoria de membres són gent gran.

És nascuda a Andorra. Provoca sorpresa que formi part d’un grup de folklore portuguès?

Sí que m’ho pregunten i els comento que és per no perdre una tradició dels avis, dels pares. Si no hi posem de la nostra part la tradició s’acabarà perdent.

Va començar amb el pare. Hi continua?

Hi continua. Hi ha el pare, el germà i la mare.

Vaja! I fan part de les ‘Janeiras’ també?

Sí, el germà toca i la mare és cantant solista.

I vostè?

Soc ballarina i cantar també m’agrada. Tenim tres CD del grup i formo part del cor a la gravació.

Què preparen per després de les ‘Janeiras’?

Al maig fem l’aniversari, vindrà un grup de Mallorca i estem pensant quins altres més hi poden participar. Organitzarem novament el feiron, un mercat típic portuguès, i el que pugui sorgir.

Atreuen públic a part de la comunitat portuguesa?

També ve gent andorrana i d’altres nacionalitats i els agrada, i això és el que volem, que no tan sols s’estanqui a la comunitat portuguesa, sinó que la gent de fora pugui conèixer una mica les nostres arrels.

tracking