Esther Prats

“Al part es gasten les mateixes calories que en una marató”

Preparar la gestació dins l’aigua. Té 34 anys. Llevadora del SAAS, ajuda cada dilluns als Serradells les futures mares a preparar-se per al dia del part a través d’exercicis a la piscina.

Esther PratsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què es fa a les classes prepart a la piscina?

Seguim el mètode Aipap (condicionament integral de la pelvis a l’aigua per al part) ideat per un educador físic que és llevador, Fèlix Jimenez. És un treball enfocat al part.

Com es treballa?

Els exercicis se centren en la pelvis, músculs, tendons i lligaments, perquè pugui ser el màxim d’eficaç el dia del part. Són deu classes i es fa resistència, força, elasticitat, respiració... És canye­ro, eh, no en pla relax! [riu].

I si és cesària programada?

L’objectiu és preparar per al part natural, però l’exercici té molts beneficis. És bo que qualsevol embarassada faci esport, perquè l’ajudarà a no augmentar gaire de pes, evitar diabetis estacional, millorar la qualitat de la placenta quant a oxigenació, tenir menys mal d’esquena, dormir millor...

I per al bebè?

Hi ha estudis que diuen que fer esport fa que neuronalment augmenti la producció de mielina de les neurones del fetus.

Treballar a l’aigua és més fàcil?

L’aigua per a l’embarassada és el medi per excel·lència. La dona pesa un 50% menys i pot fer molt més moviment que a fora i ajuda a millorar problemes circulatoris.

Què suposa, pel que fa a l’esforç físic, un part?

Jiménez va fer un estudi on es va veure que en un treball de part una dona gastava les mateixes calories que una persona fent una marató. L’esforç és brutal.

El mètode es pot fer durant els nou mesos?

Es pot començar quan es vulgui, tot i que prefereixo que sigui a partir de les 22 setmanes perquè ja s’ha fet l’ecografia morfològica i es veu que el fetus està bé i anem més segurs.

Qualsevol embarassada pot fer natació?

Si hi ha una placenta prèvia, un retard de creixement, problemes cardíacs o anèmies molt severes està contraindicat.

A banda de nedar, quin exercici es recomana més?

Natació, bicicleta, però sempre que sigui estàtica (per perill de caure, res més), i caminar molt.

I les dones que ja eren molt esportistes abans?

Si són grans esportistes moltes no s’aturen però sí que disminueixen una mica el ritme.

Quin pes es recomana guanyar a la mare durant la gestació?

El consell principal és no menjar per dos. I, en funció de l’índex de massa corporal (IMC) a l’inici de l’embaràs es recomana augmentar, amb un IMC normal, entre 12 i 13 quilos. Després, si n’hi ha més o menys cal veure per què.

El part preocupa molt les futures mares?

Sempre preocupa una mica, però no ha de ser una por excessiva. Hem de confiar en nosaltres: hem estat parint des de l’època del cromanyó i el que pensem que no serem capaces de fer el nostre cos sí que ho sap i està preparat per fer-ho.

tracking