Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Lluís Tárraga

“La detecció precoç estalvia molts patiments a tothom”

Exàmens per detectar els símptomes de l’Alzheimer. 147 persones es van sotmetre dissabte a les proves per avaluar la memòria amb els professionals de la Fundació ACE. Un projecte amb el qual col·labora Crèdit Andorrà.
Actualitzada 29/11/2016 a les 06:53
El missatge de jornades com la de dissabte és ‘Si ens mirem la tensió, el colesterol o el sucre per què no la memòria?’ Arribarà aviat el dia que aquests exàmens s’institucionalitzin?
En el futur les persones que tenen un nivell cultural més alt es cuidaran de fer-ho i potser nosaltres com a institució o altres institucions acabaran fent sistemes d’avaluació més o menys on-line. Ara fem tot aquest desplaçament des de la Fundació ACE cap a Andorra i potser això en el futur es podrà fer perfectament on-line.

A partir de quina edat es recomana sotmetre’s a aquesta prova?
L’ideal seria a partir dels 50, 55 anys, i d’entrada com una mesura esporàdica, no en cal cada any.

La detecció precoç és una de les armes més eficaces de lluita contra la malaltia, ja que no hi ha cura?
No hi ha cura però cada vegada tenim més coneixement i fer-se gran de forma saludable és el millor factor de protecció davant les malalties neurodegeneratives. Una part està en els gens, en el que heretem, però una altra part de la malaltia està en l’epigenètica, en el que ens envolta, com vivim, les activitats que fem.

Alimentació sana, exercici rutinari, etcètera?
Exacte. D’entrada ens serveixen per protegir-nos de la demència del tipus que sigui. Un colesterol elevat augmenta el risc de tenir demència. La hipertensió està relacionada amb la demència? Sí, i entre d’altres amb la demència vascular, que no tot és Alzheimer.

Una detecció precoç ajuda a alentir el ritme del desenvolupament de la malaltia?
Una detecció precoç estalvia molts patiments a tothom. Ara imaginem que començo a tenir problemes de memòria i jo no en faig cas, i tampoc el meu entorn, la pèrdua de memòria serà més gran. Que diferent és quan es detecta, per exemple, la malaltia d’Alzheimer sense demència. Tenim un exemple, amb l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall. Són persones que podran continuar treballant si estan en edat laboral o si estan jubilades prendran més atenció als factors externs: alimentació sana, exercicis mentals.

A banda de la memòria, quins altres factors poden ser símptomes de l’Alzheimer?
Un dèficit de memòria és un detector de l’Alzheimer, però no vol dir que tots els Alzeheimer comencin amb dèficit de memòria. Podria sortir un defecte de llenguatge o d’orientació o a la visió, que no és que hi hagi problemes de visió als ulls, les dificultats d’aquest senyor o senyora són que diuen que no veuen bé però l’ull funciona correctament, la connexió de l’ull i el cervell també, i és el cervell el que comença a estar deteriorat per l’àrea de la visió.

Entre els objectius de la fundació n’hi ha un d’ambiciós, que l’Alzheimer sigui història. Assolible?
Ara és una utopia però el que sona com a utopia un dia pot canviar i ser una realitat.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts