TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Raül Ramos

“Volem que la gent vegi com és la cultura castellera”

Cocreador d’‘Els cabirols’, els dibuixos dels Castellers d’Andorra. Ha col·laborat en el projecte encarregant-se de fer les il·lustracions dels personatges que tenen la intenció d’apropar el món dels castelleres als adolescents.

“Volem que la gent vegi com és la cultura castellera”“Volem que la gent vegi com és la cultura castellera”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com sorgeix la idea dels dibuixos?

El Guillem Pons em va agafar i em va dir que em necessitava per a un projecte. Vam quedar el Roc Duran, la Sara Andreu, el Deepak Babami, el Guillem i jo, que som els cinc que ho hem creat, i ens va dir que volia captar gent jove per a la colla castellera. Aquí no hi ha tradició castellera i és molt difícil agafar gent adolescent.

Va sortir tot en aquesta reunió?

El Guillem ho tenia clar. Volia fer els personatges com si fossin en una escola de castellers i cadascú té una funció. Hi ha un grup de baix, un de primeres mans, un de tronc... i cada posició té el seu personatge i personalitat.

En què s’han inspirat?

Els personatges els tenia el Guillem al cap, però la transformació la vam fer entre tots. Vam fer un brainstorming i vam basar-nos molt en personatges que ja existien, com alguns de Marvel i altres. L’Eulàlia, per exemple, està una mica inspirada en Storm, d’X-Men. Vam anar pensant quin era el poder que li anava bé segons la posició del casteller.

Quants personatges hi ha?

Un per parròquia, menys Ordino que en té quatre perquè representen el pont de dalt. Cadascú té el nom del sant de la seva parròquia: Esteve (Andorra la Vella), Eulàlia (Encamp), Anna (Escaldes-Engordany), Aciscle (la Massana), Julià (Sant Julià), Cerni (Canillo) i el Roc, la Barbarà i la Roser i el seu peluix, el Nevat (Ordino).

Quin és el seu preferit?

En tinc varis. Per exemple, el Julià, que és el baix, i és la meva posició habitual.

Quan tindran el còmic?

Tenim pensat fer-lo una mica més endavant, tirant cap a l’any vinent. Jo estic en un parell de projectes de còmic a part i necessito una mica de temps. Cap al gener ja ens hi posarem.

De què anirà?

Serà la història d’aquests nens i farem una difusió dels valors dels castells, com la companyonia i l’amistat.

És difícil crear una història gràfica sobre els castellers?

Si la tens clara, no. Més o menys, el Guillem, que farà el guió, diu que ho té bastant clar.

Quant triga a fer els dibuixos?

Depèn. Si és una il·lustració potser quatre hores. Si estàs inspirat ho pots treure abans.

El còmic tindrà continuïtat?

És clar. Ja ens hem posat a pensar a fer personatges nous, una colla rival, uns dolents, i fer històries bones. Tenim grans idees.

Quin retorn esperen tenir?

Simplement, que agradi molt. I com ja he dit, que la gent vegi com és la cultura castellera, l’atregui i puguem captar més gent per als Castellers d’Andorra.

tracking