Jordi Agustí

“La vulnerabilitat a la xarxa depèn de l'ús que en facis”

>> Aparells que ens fan la vida més fàcil (o no). Nascut a Barcelona, des del 2007 és professor a l’Escola d’Adults de la Seu. A partir del dia 19 imparteix el curs ‘Vida quotidiana en digital (edició 2017)’ a la UNED Sènior.

Jordi AgustíM. V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els que preferim viure en un món analògic, tenim els dies comptats?

Hi hauria d’haver espai per a tothom, però a mi em costaria molt tornar enrere. Treballo amb ordinadors pràcticament des que van arribar, i el cert és que em fan la vida més còmoda.

Els seus alumnes, què esperen del curs?

En general, són persones que han adquirit un mòbil i volen saber què hi poden fer amb aquell aparell a més de trucar. Però d’ençà que vaig començar a impartir aquest curs (enguany és el quart any) he constatat que a la gent cada cop li sona més la terminologia bàsica i fa servir equips millors, i la meva tasca és ampliar el seu horitzó com a usuaris i orientar-los sobre quin tipus d’aparell els convé més.

No tenim prou criteri per saber què ens convé?

Em refereixo a criteris tècnics exclusivament. Analitzem els tres elements fonamentals de qualsevol eina informàtica: processador, memòria i capacitat d’emmagatzematge, i a partir d’aquí cadascú pot comparar i triar què li convé més per a l’ús que en fa habitualment.

Vol dir que a l’hora d’adquirir un mòbil o un ordinador no ens guiem més per altres criteris?

No fa gaire vaig llegir que cada any es venen a tot el món tres-cents milions d’ordinadors, dos-cents milions de tauletes, i dos mil milions de mòbils, quatre de cada cinc dels quals són el que en diem telèfons intel·ligents. El mercat d’ordinadors i de tauletes es manté estable si fa no fa, però el de mòbils s’ha disparat els dar­rers anys perquè és un aparell molt còmode per veure continguts de tota mena en qualsevol moment, mentre que l’ordinador l’usem per produir continguts.

Aquest ús generalitzat del mòbil ens fa més vulnerables?

Avui dia és impensable que qualsevol dispositiu no tingui connexió a Internet, i cada cop emmagatzemem més dades al núvol perquè va molt bé poder tenir-hi accés en qualsevol moment des de qualsevol lloc. Si ens fa més vulnerables o no depèn de l’ús que en facis. En principi, tu tens tot el control per decidir quina part de les teves dades vols compartir. D’altra banda, el mòbil també ha esdevingut una eina de validació, la qual cosa augmenta la nostra seguretat. Jo hi confio plenament.

És cert allò que com més intel·ligent és el dispositiu més ximple es torna l’usuari?

No hauria de ser així. Més aviat ens fa possible millorar la nostra relació amb l’entorn. Per exemple, en el meu cas, que sóc aficionat al muntanyisme, disposar de GPS al mòbil m’ha canviat la manera de moure’m per la muntanya.

L’edat condiciona l’ús que fem dels dispositius digitals?

Un cop es perd la por inicial no hi ha gaires diferències. Les persones grans prenen més precaucions, mentre que el jovent té més tendència a experimentar, però sovint es queda en un nivell superficial.

tracking