Casimiro Sánchez Calderón

“Ens encantaria tenir andorrans al partit”

Defensa la unificació d’Espanya, Portugal i Andorra per crear Ibèria. Ha impulsat la unificació del Partido Ibérico Íber espanyol i del Movimiento Ibérico portuguès, per crear el Partido Ibérico, que es vol presentar a les futures eleccions europees.

“Ens encantaria tenir andorrans al partit”pii

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què volen crear Ibèria, aquest nou Estat que defensen?

La idea neix per necessitat. Anem de cara a la quarta revolució industrial i ens hem d’adaptar a una societat nova, amb molts reptes que ara no estem preparats per afrontar a Espanya, Portugal i Andorra.

Què proposen?

Volem rescatar els ideals de la il·lustració, que es van trencar amb moviments revolucionaris que no han portat enlloc. Fer-ho des d’un punt de vista filosòfic, amb valors com són la llibertat, la igualtat i la fraternitat. I adaptar-nos a una revolució tecnològica que serà molt convulsa.

En quin sentit?

Serà una etapa més destructiva que creativa. Es destruiran milions de llocs de treball i se’n crearan de nous que no coneixem. Ens preocupa que no hi hagi cap partit que s’hi anticipi i es vulgui adaptar als problemes.

I com ho volen fer?

Creiem que la unió d’Espanya, Portugal i Andorra permetria ser molt més eficaços en aquesta adaptació. I també en temes europeus i de globalització.

Quines millores suposaria per als andorrans?

Andorra pertany a l’iberofonia. El català seria també idioma oficial a Ibèria, amb el castellà i portuguès. Es potenciaria a través de l’Instituto Cervantes i el Camões. I a nivell econòmic seria molt més potent.

Digui...

L’economia dels països de parla castellana és el 10% del PIB mundial, i el dels de parla portuguesa, el 4%. En total, Andorra formaria part d’un Estat que, juntament amb els altres de l’entorn iberòfon, suposen el 14% del PIB mundial. És una porta molt més gran. Defensem que els nostres futurs eurodiputats vagin junts amb les mateixes propostes a Europa.

Com s’efectuaria la unificació?

Molt lentament. Cal un coneixement mutu que ara no tenim. De les tradicions, caràcter, història... Vivim només dels tòpics.

A nivell polític és complex.

Lògicament cal una majoria qualificada per aconseguir-ho. Defensem que el 66% de la població de cada país hi ha d’estar d’acord, per poder refer les respectives constitucions. Cal convèncer els partits majoritaris i prendre una decisió consensuada. És un procés a mitjà i llarg termini.

Es presentaran a les eleccions?

Tenim l’objectiu de presentar-nos a les eleccions europees del 2019, però no ens preocupa tant com la idea en si mateixa. Però si paral·lelament podem presentar-nos, ho intentarem. Estem a les beceroles.

Quina infraestructura tenen?

A Espanya estem implantats en algunes zones com ara Bilbao, Santander, Badajoz, Astúries, Andalusia... I a Portugal també estem en diferents llocs.

I a Andorra?

Si hi hagués andorrans disposats, ens encantaria, però per ara no tenim contactes amb ningú.

tracking