Banys àrabs. Palma de Mallorca (Illes Balears)

La darrera petja dels àrabs balears

La darrera petja dels àrabs balearsC.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si fan una estada (estiuenca o no) a l’illa de Mallorca a la recerca de platges d’aigües transparents reservin-se almenys un dia per visitar Palma. I no pas per anar-hi allà a fer una remullada (hi ha llocs millors i ben preciosos, encara que força saturats a l’estiu, com Cala Deià, per exemple), sinó per fer una passejada pel barri vell de la ciutat. De traçat medieval i carrers estrets, farcits d’edificis històrics i molt d’encant –darrerament, una mica trencat pel pas de les nombroses calesses de cavalls que ofereixen rutes guiades per la zona–, aquesta part de la ciutat concentra la major part dels monuments reconeguts de la capital balear. I, evidentment, la imponent catedral hi juga el paper protagonista. Però no l’únic.

El barri ofereix raconets ben interessants tot i que més modestos, com els banys àrabs que encara es conserven prou intactes al carrer de Can Serra número 7. Entre un jardí menut s’amaguen discrets. Són l’únic vestigi que queda de la dominació musulmana a l’illa, al recinte de la Madina Mayúrka, i poca cosa se’n sap d’ells. Les dades escasses que s’han pogut arreplegar a l’arxiu el situarien als volts del segle X i serien propietat d’algun notable àrab de la zona. Qui sap si també serien el complement a un palauet adjacent. En tot cas, el que sí que se sap del cert és que, tant per la planta com pel seu funcionament, eren clavats als que hi havia a la mateixa època en algunes ciutats islàmiques. Copiats al detall dels romans, els banys van convertir-se en un dels punts preferits dels àrabs balears de Palma per trobar-se. Tant per a reunions més serioses com per a oci. No en va, la sala d’aigua calenta estava dotada d’un sistema ben innovador per a l’època i això de ben segur que deuria fer furor entre els nobles: al sòl hi havia un doble paviment amb orificis que facilitaven la sortida del vapor i generaven l’àuria de boira misteriosa pròpia de les saunes.

Avui l’edifici no és més que un parell de sales diàfanes vestides amb dotze columnes, arcs de fer­radura i una cúpula. Un espai senzill però ple d’atractiu.

Recomanem:

El port. Ja posats a caminar per la ciutat, perquè no fer un gelat a la vora del passeig marítim, observant el port. Els vaixells imponents que hi ha atracats et deixen bocabadat.

tracking