Manchester, Anglaterra

Bressol de la industrialització

Manchester, AnglaterraP. M. V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És una ciutat que tothom lliga al futbol. Al conjunt que més glòria li ha donat, l’United, i al que ha revifat darrerament amb inversions milionàries, el City. Però Manchester és a més de seu de dos grans equips una urbs històrica plena d’edificis senyorials i construccions de tota mena de totxo vermell que la identifiquen amb els anys d’auge de la revolució industrial que li va donar vida. Sens dubte no és la destinació més turística d’Anglaterra però es pot incloure en un recorregut pels comtats del nord del país per conèixer una ciutat amb molta tradició musical i una gran oferta cultural.

Si la via escollida és el tren només sortir de l’estació apareixen els primers immobles imponents, força semblants, testimonis dels anys on milers d’obrers van transformar el que era una ciutat de mercaders en una metròpoli pionera. En un radi força còmode i en un passeig tranquil entre construccions singulars que revelen els anys d’esplendor s’arriba al cor de la ciutat. La plaça Albert Square, on crida l’atenció el monument central, l’Albert Memorial i el que es considera l’edifici més important, l’ajuntament, obert als visitants i amb saló de te inclòs. I la catedral, o qualsevol altra església, on una zona infantil amb peluixos ressalta al mig del recinte de culte.

De Manchester impacta la convivència urbanística barreja del passat industrial amb espais que ocupaven les grans fàbriques tèxtils que quan van entrar en decadència s’han guanyat per a centres culturals, de lleure i àmplies zones verdes que s’omplen quan el temps acompanya. Un dels exemples més agradables és Castlefield, ple de canals, molins, vies del tren antigues que contrasten amb noves construccions com el força visible gratacel de la torre Hilton i on és fàcil trobar llocs per fer un àpat amb cuina de tot el món. Si es prefereix un racó acollidor convé passar per The Triangle, on un conjunt de terrasses de pubs entre dos edificis medievals convida a fer una pausa. En el cas, bastant probable, que la pluja faci acte de presència, el MOSI (Museu de Ciència i Indústria) permet amarar-se de com va créixer la ciutat capficada en el desenvolupament industrial.

RECOMANEM:

Un fortí i un graner acrediten amb unes petites ruïnes romanes el passat més antic de la ciutat, just a la zona de Castlefield reconvertida en espais moderns i agradables.

tracking