Nucli històric de Quito, Capital andina (Quito)

El centre més gran d'Amèrica

El centre més gran d'AmèricaNúria Segura Insa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan un pensa en Amèrica i el llegat arquitectònic de les ciutats, vénen al pensament ciutats com l’Havana, Lima, Mèxic o Bogotà, però el cert és que el nucli antic més gran de tot el continent es troba a l’Equador, en concret a la capital, Quito. Els 3,75 quilòmetres quadrat que configuren el centre històric alberguen 110 edificis monumentals. És per això que el 1978 la ciutat va ser declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per part de la Unesco, una de les primeres metròpolis a rebre aquesta distinció. Però aquest no és l’únic reconeixement a les joies que amaguen el centre històric de Quito, que es va començar a gestar el segle XVI. El 2011 va ser declarada capital americana de la cultura, mentre que uns anys abans, el 2004, va ocupar el càrrec de capital iberoamericana de la cultura, una distinció que ara mateix està en mans de la capital del Principat.

Aquest no és l’únic paral·lelisme que es pot fer entre les dues ciutats. Quito és la capital més alta del món, es troba a 2.800 metres i enmig de la vall dels Andes. Així doncs, com Andorra la Vella, és una ciutat envoltada de muntanyes. Des del centre històric, els turistes poden desafiar el pendent i enfilar-se pels carrers amb llambordes on al fons es troben amb una imatge idíl·lica de la ser­ralada andina. Als costats, cases de color blau, vermell, groc o blanc, entre altres, llueixen en bon estat. I, precisament, aquest és un dels seus encants: el bon estat de conservació dels edificis de la ciutat antiga, com l’església de sant Francesc o l’església de la Companyia, amb els seus interiors daurats i decorats que bar­regen elements del catolicisme amb els de la cultura andina. També cal ressaltar la majestuositat del palau presidencial Carondelet, on cada dilluns al matí té lloc el canvi de guàrdia. El palau es troba a la plaça de la Independència, on un monument recorda que s’hi va fer el primer crit d’independència a l’imperi espanyol. El 2 d’agost del 1810 hi va haver una revolta popular a la ciutat que va acabar amb una massacre, però va servir per plantar la llavor dels processos independentistes que després es van estendre per Amèrica.

RECOMANEM

La ‘Meitat del Món'. A pocs quilòmetres de Quito es troba el monument de la Meitat del Món, ja que és per on passa la línia equinoccial. També s’hi troba un museu etnogràfic de la cultura indígena.

tracking