Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Estret d'Øresund, regions de selàndia i escània (Dinamarca i suècia)

Quan el mar no és un obstacle

Estret d'Øresund, regions de selàndia i escània (Dinamarca i suècia)

Estret d'Øresund, regions de selàndia i escània (Dinamarca i suècia)

Estret d'Øresund, regions de selàndia i escània (Dinamarca i suècia)

E. T.
Actualitzada 06/08/2016 a les 06:46
Les relacions entre Dinamarca i Suècia mai havien estat tan senzilles, còmodes, fructíferes i pacífiques com ara. Diferents guerres durant segles entre els dos països i els seus monarques han donat pas a una estabilitat que uneix més mai els dos països. Especialment proper és el tracte entre les regions de Selàndia –a Dinamarca amb capital a Copenhaguen– i d’Escània –a Suècia, amb Malmö com a principal pol–.

Les dues zones estan separades per l’estret d’Øresund, un pas el control del qual ha estat motiu de disputa històrica però que ara comparteixen. Les comunicacions, fins fa uns anys, havien estat únicament possibles amb vaixell però des de l’any 2000 també es poden fer per carretera i via fer­roviària. Un espectacular pont uneix Copenhaguen i Malmö en menys de mitja hora, amb quatre carrils de carretera a la part superior i dues vies de tren –una per sentit– just a sota. La construcció, de 7.845 metres, s’eleva fins als 204 metres sobre el marc Bàltic en el seu punt més alt i és visible des de la majoria de llocs de les dues ciutats. Això fa que els desplaçaments s’hagin multiplicat i és molt habitual veure danesos anant a treballar a Suècia i viceversa. Fins i tot els ciutadans de Copenhaguen van sovint a comprar a Malmö, on els preus són més baixos a causa de la diferència entre la corona danesa i la corona sueca, les dues monedes.

El pont d’Øresund, però, no uneix el lloc més estret de la regió, sinó que es troba entre la ciutat danesa de Helsingør i la sueca de Helsinborg, uns 40 quilòmetres més al nord. Per passar d’un costat a l’altre l’única manera, encara avui, és el vaixell. Un sistema de ferris comercials que durant tot el dia cada aproximadament mitja hora fa viatges amb la possibilitat de, fins i tot, pujar-hi cotxes i camions de mercaderies. Creuar-lo ofereix unes vistes sensacionals de la zona, amb l’únic inconvenient de l’intens vent que hi acostuma a bufar. Del vessant danès cal destacar el castell de Kronborg, a Helsingør, a peu de mar, que conserva al seu exterior els canons apuntant a Suècia i que és conegut mundialment per ser el lloc on Shakespeare va ambientar Hamlet.

RECOMANEM: 
Kärnan. Situada en un turó en ple centre de la ciutat sueca de Helsinborg, les restes de la fortalesa del segle XIV ofereixen unes immillorables vistes de l’estret d’Øresund.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477