Terry Im (KRNFX)

“El 'beatbox' no és fer rucades amb la boca, cal molt treball”

Imitant sons és un dels artistes més aplaudits a l’‘Scalada’ d’enguany.
27 anys, de Toronto. Un vídeo de ‘beatbox’ que va veure de menut el va deixar flipat i des de llavors no ha parat de practicar fins a ser-ne professional. Ara actua amb el Cirque du Soleil.

Terry Im (KRNFX))Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deixa el públic al·lucinat. Com ha aconseguit fer el que fa?

No hi va haver un moment en què vaig convertir-me en un especialista, va ser una progressió constant. Ja fa 14 anys que faig beatbox i sempre n’aprenc!

El que fa vostè ho pot fer tothom o té algun tret físic que li faciliti?

Crec que tothom ho pot fer, però si vols ser professional cal molt treball i capacitats musicals.

Hi ha qui diu que no és possible reproduir tants sons alhora i amb la boca. Ara que no ens sent ningú: hi ha res enregistrat?

No... no hi ha res més que el micròfon i jo, cap efecte especial.

Com es prepara per a un xou?

Només escalfo la veu, com faria un cantant. Fent exercicis amb la boca i exercitant els llavis. Però he notat que aquí a les muntanyes tinc menys oxigen i em suposa una mica més de feina, perquè necessito molt aire quan actuo.

Si algú vol arribar al seu nivell, on pot aprendre’n?

Hi ha molts vídeos a internet i fins i tot un web, www.humanbeatbox.com, que és on al principi aprenia la majoria del que feia. Més endavant vaig començar a crear els meus propis sons i beats.

Com ha acabat al Cirque?

El director del xou em va contactar perquè m’havia vist en vídeos. Normalment actuo sol i sempre havia volgut fer alguna cosa així.

És pot viure com a ‘beatboxer’?

Sí. Fa set anys que en visc.

Va començar de molt jove, doncs!

Sí. No he acabat la secundària. Quan l’estava cursant vaig anar a Alemanya a participar als campionats del món però vaig quedar segon. I en tornar a Canadà vaig veure que no volia tornar a l’escola, que volia fer beatbox i vaig posar-hi tota l’energia. Ho feia cada dia i poc a poc van arribar espectacles, publicitat i coses grans.

Fins i tot Taylor Swift l’ha lloat i això no ho pot dir tothom...

Sí. Vaig fer en un vídeo d’una cançó seva, I knew you were trouble, amb un grup que es diu Walk off the Earth i vam tenir més de 25 milions de visites. I Taylor Swift va animar tothom a les xarxes a veure’l i em va citar! Va ser un gran gir en la meva carrera.

Quantes hores practica al dia?

Depèn. Hi ha dies que 8 i altres cap. La part bona és que ho pots fer on sigui, a la dutxa, al carrer... o fins i tot menjant!

Quan sent un so, tracta de copiar-lo i apa.

Exacte. La música és només una part del so, però hi ha el vent bufant, els pardals... o una porta tancant-se. M’inspiro a tot arreu.

Quants en pot reproduir?

No ho sé... centenars, potser mil!

Vostè és una gran sorpresa a l’espectacle i un dels artistes més cobejats.

És interessant veure què passa en cada espectacle, quan hi ha gent que han vist beatbox com el que faig... molts pensen que el beatbox és només fer quatre rucades amb la boca però jo m’ho prenc molt seriosament.

tracking