Oriol Roch

“El cavall és dòcil per naturalesa”

Polivalència, al camp i fora
27 anys. Treballa de forner al negoci familiar, a Coll de Nargó. Té una petita ramaderia de cavalls i els entrena. És la seva gran passió, junt amb el futbol. Juga a l’FC Andorra.

“El cavall és dòcil per naturalesa”O. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com li he de dir? Domador de cavalls?

Entrenador. Treballo els cavalls en matèria morfològica, la seva bellesa. És com a les passarel·les de gossos, que es puntua el cos, els moviments... Tinc vuit cavalls i ara n‘estic entrenant dos per anar a concursos. Són àrabs.

D’on li ve aquesta passió?

Des de petit sempre hem tingut cavalls a casa, el pare en comprava. Vaig anar un any a Alemanya, a una altra ramaderia, a aprendre a treballar-los i ara aplico els coneixements als que tinc a casa.

Què li demanen als concursos?

Has de parar el cavall amb una postura adequada, han d’estirar bé el coll perquè els puguin puntuar bé el cap, el coll, les extremitats, el cos... Els jutges també puntuen el moviment. Els cavalls quan estan excitats o nerviosos comencen a moure’s o aixequen la cua.

El cavall per naturalesa és tossut?

No. És dòcil. Si fas les coses bé, el respectes i tens el lideratge sobre ell ha de fer el que tu li dius.

És una feina de paciència?

Jo començo des de petits perquè neixen a casa. De petits els començo a esquilar les orelles, el cap... el que es diu doma de pessebre, a poc a poc perquè ells ho notin com una rutina.

Què ha après del contacte amb els cavalls?

Quan estic amb ells no penso en cap altra cosa, és un lloc de desconnexió. Potser donen molta feia, però no em cansa.

Va sovint a concursos?

Feia dos anys que no hi anava, en part perquè no m’havia nascut cap cavall amb qualitat i l’any passat van néixer dos poltres guapos de veritat. He estat a Cantàbria, el mes vinent vull anar a Vichy i l’octubre als Nacionals d’Espanya.

Hi ha bosses importants als concursos?

Espanya no és com Alemanya o França. Allà ho dominen els xeics àrabs. Els cavalls bons dels concursos els acaben comprant.

Li fan broma amb la pel·lícula 'El hombre que susurrava a los caballos'?

A l’equip se’n foten, sí.

Parlem de futbol, què li aporta?

Molta desconnexió. Pujar a Andorra em va molt bé.

I no se li fa dur?

Pugem tres cops per setmana, però al cap i a la fi són 35 minuts. A part ara som un grup de companys que compartim cotxe.

Li preocupa l’FC Andorra?

Una mica. Estem pendents de les eleccions. Esperem que molts jugadors tinguin una mica de paciència, com jo. Tinc alguna oferta, però esperaré a veure si se soluciona tot.

tracking