ue

La Unió Europea aprova el conjunt de directrius per negociar el Brexit

Els 27 estats membres assenten les bases per iniciar les negociacions amb Londres el 8 de juny

La Unió Europea aprova el conjunt de directrius per negociar el BrexitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 27 estats de la Unió Europea van aprovar ahir les orientacions i línies vermelles de la futura negociació sobre el Brexit, que fixen com a prioritat el respecte als drets dels ciutadans, tant europeus com britànics, una àrea en la qual opinen que Londres no ha donat fins a la data les suficients garanties. La cimera extraordinària d’ahir va aprovar les directrius de la negociació del Brexit, un dels passos previs a l’inici de les discussions entre Brussel·les i Londres, que començaran formalment després de les eleccions britàniques del 8 de juny vinent.

Aquestes orientacions deixen clar que la primera prioritat de la UE en les negociacions serà “acordar unes garanties recíproques per salvaguardar l’estatus i els drets derivats del dret europeu”, tant dels ciutadans europeus com dels britànics fins a la data de la sortida del Regne Unit.

En això va insistir ahir el president del Consell Europeu, Donald Tusk en roda de premsa, el qual va afirmar que hi ha 4,5 milions de ciutadans, tant europeus al Regne Unit com britànics a la Unió Europea, que es veuran afectats pel Brexit. “Les últimes setmanes hem escoltat de manera reiterada dels nostres amics britànics que estan preparats per a un acord sobre aquest punt ràpidament. Però necessitem garanties reals per a la nostra gent que viu, treballa i estudia al Regne Unit, i el mateix per als britànics”, va manifestar.

El text aprovat subratlla que aquestes garanties han de ser “efectives, aplicables, no discriminatòries i completes i incloure el dret a adquirir la residència permanent després d’un període continuat de cinc anys de residència legal”. Insisteix, a més, que els ciutadans han de poder exercir els seus drets mitjançant procediments “lleugers i senzills”. Tusk va advertir Londres que “per arribar a un progrés real, necessitem una resposta britànica seriosa”. “Tan aviat com el Regne Unit ofereixi garanties reals, podrem arribar ràpidament a una solució”, va sentenciar.

També el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es va referir a la necessitat que el Regne Unit doni “veritables garanties” que respectarà els drets dels ciutadans i va assenyalar que “farem el possible per retenir la unitat d’avui”.

LE PEN ANUNCIA UN EURÒFOB COM A FUTUR PRIMER MINISTRE SI VENÇ

La candidata del Front Nacional a les eleccions presidencials franceses, Marine Le Pen, va anunciar ahir que l’euròfob Nicolas Dupont-Aignan serà el seu primer ministre en cas que obtingui la victòria a la segona volta del 7 de maig davant del socioliberal Emmanuel Macron. En una roda de premsa conjunta realitzada ahir, Le Pen i Dupont-Aignan van formalitzar el pacte entre el Front Nacional i el moviment Debout la France al qual pertany l’antic membre del centredretà Els Republicans. “Nicolas Dupont-Aignan és un patriota sincer i exigent que s’ha mostrat capaç de sortir de la zona de confort”, va manifestar la líder de la ultradreta francesa. L’aliança es considera inèdita en la història del Front Nacional.

tracking